Početna > Izdanja > Broj 100 > Intervju - Dr Petar Dragić

Najmodernija klinika za vensku problematiku u Evropi

Preko 6000 laserskih operacija vena, što je najveća svetska serija u rukama jednog hirurga

Dr Petar Dragić je jedan od najpoznatijih hirurga današnjice. Više od šest hiljada urađenih laserskih operacija vena, nagrade na inostranim kongresima, kao i rad u četiri zemlje svedoče o njemu kao jednom od najcenjenijih stručnjaka sveta.

1. Dr Dragiću, recite nam nešto više o Vašem razvojnom putu, od samih početaka pa do danas?

Rođen sam 1970. godine u Somboru, najzelenijem gradu na svetu. Sa velikim ambicijama završio sam Medicinski fakultet u Novom Sadu, krenuo na specijalizaciju iz hirurgije i dobio posao na Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici. Nakon završene specijalizacije, upisao sam subspecijalizaciju iz kliničkog ultrazvuka, koja me je odvela u Nemačku i Ameriku gde sam došao u kontakt sa industrijom lasera, koja je tada proizvela novi patent za laserske operacije vena. Uvidevši da budućnost flebologije leži u tome, sklopio sam dogovor sa industrijom da dobijem prvi laser i da krenem sa operacijama u Srbiji. Međutim, tadašnje rukovodstvo u IKVB nije prepoznalo moju ideju, pa sam napravio iskorak, napustio Institut i 2008. godine osnovao sopstvenu kliniku za laserske operacije vena u Novom Sadu. Uprkos neodobravanju ostalih kolega, uveo sam u region potpuno novu proceduru koja će dati skroz drugačiji pristup lečenju proširenih vena.

2. Vi ste pionir laserskih operacija vena i prvi koji ste uveli u Jugoistočnu Evropu laser u operativno lečenje proširenih vena. Kada je urađena prva laserska operacija i gde?

Da, 2008. godine otvorio sam svoju uskospecijalizovanu kliniku za laserske operacije vena u Novom Sadu, gde je urađena i prva intervencija. Potom, 2009. godine otvorio sam i u Beogradu. Interesovanje pacijenata za bezbolni i sigurniji način lečenja je enormno raslo, samim tim i broj izvedenih operacija, što je meni donelo ogromno profesionalno iskustvo i veliku popularnost među pacijentima u regionu, pa sam 2010. godine otvorio i Kliniku u Podgorici, a 2012. godine i u Banja Luci.

3. Laserske operacije vena su postale metode izbora u lečenju proširenih vena. Koja je prednost ove vrste intervencije u odnosu na klasične intervencije?

Laserske operacije vena su danas najuspešniji i najsavremeniji način rešavanja proširenih vena. Unele su revolucionarne promene u flebologiju i zamenile dotadašnju klasičnu operaciju vena. Operacija vena se iz sale preselila u ambulantu, opšta anestezija je zamenjena lokalnom; umesto agresivnog čupanja vene, laserska sonda venu praktično istopi; sama intervencija traje vrlo kratko, a pacijent nakon intervencije ustaje i ide kući. Oporavak posle intervencije je minimalan, a estetski rezultati perfektni. Ovako fenomenalno iskustvo pacijenti rado prenose svojim prijateljima i rođacima, pa je i samo interesovanje pacijenata za lasersku operaciju vena praktično potisnulo klasičnu hiruršku.

4. Dve godine za redom proglašeni ste za evropskog lidera u broju laserskih operacija na venama. Šta za Vas tačno znači ovakvo priznanje?

Za mene to znači jako puno, jer se kvalitet svakog hirurga meri po broju uspešnih operacija i iskustvu, a imati najveći broj operacija na svetu znači imati i najveće iskustvo.

Trebalo je uložiti dosta napora i kreativnosti kako bi jedna mlada procedura, koja nosi budućnost, zaživela i bila prihvaćena od strane drugih lekara i pacijenata. Tokom devet godina, u četiri klinike smo uspeli da napravimo veliki broj operacija i seriju pacijenata koja je verovatno najveća na svetu u rukama jednog hirurga. Usledili su brojni svetski kongresi gde sam predstavio svoje iskustvo kolegama. Za vrhunske rezultate potrebna je uska specijalnost i potpuni fokus na oblast kojom se čovek bavi. Treba imati jasan cilj, jaku želju, potpuno se posvetiti tome i uspeh je tu. Motiviše Vas za dalji napredak i radoznalost u svom poslu, koji opet otvara nove vidike i stalno idete dalje i dalje....

6. Vaš naučni rad uvršten je u selekciju Panameričkog internacionalnog endovaskularnog kongresa, koji je 2013.godine održan u Sao Paolu. Vama je tom prilikom dodeljena i specijalna nagrada za doprinos u ovoj grani medicine. Šta se od tog trenutka promenilo u Vašem životu, i da li ste imali prezentacije na još nekim stručno naučnim kongresima?

Da, na najvećem Panameričkominternacionalnom kongresu CICE 2013. godine, u prisustvu više od 3000 vaskularnih hirurga, dobio sam prestižnu nagradu za najveći broj laserskih operacija vena. Bila je to velika čast za mene, ali i veliki podstrek za dalji rad. Nakon toga usledili su pozivi za brojne stručne skupove, predavanja u Japanu i Nemačkoj, koja dovode do toga da se sve veći broj hirurga odlučuje za moju inovaciju u proceduri koja se zove laserska krosektomija. Ona uveliko unapređuje lasersku operaciju vena, a još više potiskuje klasičnu hiruršku.

5. Vaša klinika je proglašena za edukativni centar za JI Evropu, a Nemačka kompanija u saradnji sa Vama konstruiše najnovije vrste lasera, recite nam nešto više o tome?

Saradnja sa Nemačkom industrijom lasera je bila presudna. Godine 2007. se desila prava revolucija na usavršavanju lasera za vene. Prepoznavši moju ambiciju, nemački lekari i inženjeri su počeli da razvijaju posebne odnose sa mojom klinikom. Saradnja se tokom vremena intenzivirala na taj način što je preko 100 lekara iz Evrope edukovano u našoj klinici, a ja sam dobio zvanje glavnog edukatora (proktora). Upravo zbog takvih rezultata dobio sam veliku ulogu u kreiranju trenutno najmodernijeg lasera koji je u završnoj fazi izrade.

8.Konačno ste osvojili i poslednji, najsitniji segment venskog stabla, kapilare?

Revolucionarne promene koje su laserske operacije vena napravile su fantastične, veliko iskustvo, inovacije, međunarodna priznanja, armija zadovoljnih operisanih pacijenata, ali nedostajalo je još nešto...

Svaki slučaj posmatram kao svoje umetničko delo i imao sam želju da svaki pacijent dobije maksimalni zdravstveni, ali i estetski tretman.

Od 2015. godine i ta moja želja postaje realnost uveli smo novu, jedinstvenu metodu za rešavanje kapilara laserom! Sa njom sam se sreo u Brazilu, i bio sam fasciniran!

Zahvaljujući pojavi novih infracrvenih kamera, imamo mogućnost da uočimo venice koje „hrane“ prošireni kapilar i laserski zrak dolazi do njih i kapilara i ispoljava svoje dejstvo bez oštećenja kože.

Nije potrebna nikakva priprema, procedura se izvodi bez anestezije (njenu ulogu preuzima hladan vazduh), nema nikakvih ograničenja nakon tretmana, nošenja čarapa i sl. Konačno je objedinjen savremeni način lečenja vena i kapilara sa estetski najboljim rezultatima!

9. Vaša Klinika u Novom Sadu ima spektakularan enterijer?

Veliku pažnju polažem na prostor u kojem radim. Dizajn naše ordinacije u Novom Sadu predstavlja jedan futuristički oblik savremenog centra za laserske operacije vena. Dizajn prostora je uradio jedan od naših najistaknutijih arhitekata interijerista Đorđe Gec (Fluid arhitektura) kome je ovo remek delo bilo jedan od poslednjih projekata. Klinika je na bijenalu arhitekture u Beogradu dobila nagradu za najbolji dizajn enterijera u Srbiji za 2015. godinu.

Ono što je meni fascinantno je upravo hodnik, koji veže ulaz sa čekaonicom klinike i dizajniran je kao svetlosni tunel, a to je upravo efekat sa kojim se postiže simulacija prolaska laserskog zraka kroz venu.

7. Recite nam za kraj, po Vašem mišljenju, kako vidite u budućnosti razvoj i primenu novih tehnologija u ovoj grani medicine?

Potpunu digitalizaciju celog procesa, zatim napredovanje dijagnostike u smislu augmentirane realnosti i trodimenzijalnih prikaza. Nju će pratiti razvoj 3D mreže koja će biti implementirana na osnovu 3D modela dobijenog dijagnostikom tačno po meri površinskih i dubokih vena. Naša klinika je nosilac tog projekta.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista