Početna > Izdanja > Broj 097 > Ambasador - Švedska

Ambasador Švedske, Nj. E. Jan Lundin

Kraljevina Švedska

Sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije

Švedska je uzbudljiva zemlja, naročito leti kada stalno ima dnevnog svetla, što deluje neverovatno. Stokholm je jedna od najlepših prestonica na svetu, okružena je vodom, prepuna zanimljivih muzeja i primamljive švedske hrane pa samim tim predstavlja i obaveznu destinaciju za turiste. Na samom severu Švedske nalazi se fantastična divljina veća nego bilo gde drugde u Evropi, osim u Rusiji. Za one koji vole divljinu i planinarenje, Švedska može biti veoma uzbudljiva destinacija. Ako volite jedrenje, Švedska je savršeno mesto da se oprobate u ovoj veštini.

Imali smo čast da razgovaramo s Njegovom ekselencijom g. Janom Lundinom, ambasadorom Švedske u Srbiji.

1.Vaša Ekselencijo, kako se osećate u Beogradu? Možete li nam reći svoje utiske o Srbiji?

Moj utisak o Srbiji je veoma pozitivan. Moja supruga je iz Beograda i već duže vreme uživam u srpskom načinu života, kao i odličnoj klimi, prijateljski nastrojenim ljudima i sjajnoj hrani koji se mogu naći u Srbiji.

2.Koliko dugo ste na poziciji ambasadora u Srbiji i kako je izgledala Vaša diplomatska karijera pre dolaska u Srbiju?

U Srbiji živim godinu dana a šest godina pre dolaska ovde bio sam na čelu sekretarijata jedne međunarodne organizacije za regionalnu saradnju u Baltičkom regionu. Pre toga sam mnogo godina radio kao diplomata u Berlinu i Moskvi, a Beograd sam prethodno posetio već dva puta. Poslednji put sam bio ovde pre 15 godina, dok sam bio zamenik šefa diplomatske misije, a pre toga, sredinom osamdesetih godina, dok se država zvala Jugoslavija, kada sam bio treći sekretar u Ambasadi Švedske.

3.Ove godine obeležava se jubilej – sto godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Švedske i Srbije. Kakva je trenutno diplomatska i ekonomska saradnja naših dveju zemalja, a kakva je bila u prošlosti? Šta bi trebalo promeniti u Srbiji kako bi se ona poboljšala?

Naše države uspostavile su dobru diplomatsku i ekonomsku saradnju. Mislim da se trenutno privredna razmena, koja obuhvata trgovinu i investicije, konstantno povećava i radujemo se otvaranju IKEA prodavnice u Beogradu u avgustu ove godine. Kada govorimo o neophodnim promenama, mislim da Srbija treba prvenstveno da se posveti vladavini prava, kako bi kompanije bile sigurne da ukoliko imaju problem, mogu da odu na sud i očekuju pravedan tretman. Smatram da se mnoge kompanije danas ne osećaju bezbedno po tom pitanju.

4.Srbija je danas zemlja sa statusom kandidata, a pregovori su započeti u januaru 2014 godine. Po Vašem mišljenju, gde je sada Srbija na putu ka EU i šta će biti presudno za Srbiju da postane članica?

Teško je reći gde se Srbija trenutno nalazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali je jasno da je početak pregovora značajan korak napred. Svako otvaranje novog poglavlja u pravnim tekovinama Evropske unije predstavlja još jedan mali korak napred. Ono što Srbija treba da uradi jeste da nastavi sa sprovođenjem pravnih tekovina Evropske unije, kao i da poboljša odnose sa Kosovom. Mislim da je Srbija na dobrom putu ka članstvu u Evropskoj uniji uprkos svim poboljšanjima koja su neophodna što se tiče, na primer, pravnog sistema i vladavine prava.

5.Kako vidite evrointegracije Srbije u budućnosti i da li će, nakon što se priključi Evropskoj uniji, Srbija po Vašem mišljenju postati privlačna za investitore, ne samo iz Švedske, već i iz drugih zemalja?

Srbija je, ako mene pitate, već privlačna stranim investitorima zbog relativno niskih zarada, evropske kulture i relativno obrazovane populacije, kao i zbog prilično dobre infrastrukture. Primetan je stabilan porast stranih investicija, kako iz Švedske, tako i iz drugih zemalja. Mislim da je ovaj proces već otpočeo i da se neće značajno promeniti ako Srbija postane članica Evropske unije. Ne smemo zaboraviti da je sam put važan isto koliko i odredište.

6.Na leto ove godine nas očekuje otvaranje prodavnice Ikea na koju se u Srbiji tako dugo čekalo. Šta po Vašem mišljenju znači dolazak Ikee u Srbiju, i šta građani Srbije mogu da očekuju?

Najvažnije od svega jeste to što će 300 mladih i ambicioznih ljudi dobiti posao u ogranku kompanije IKEA u Beogradu. Ovaj ogranak veoma je važan i zato što će biti sedište kompanije za jugoistočnu Evropu, što dodatno govori o značaju Beograda i Srbije u kontekstu tog dela Evrope. Otvaranje prodavnice IKEA će, po mom mišljenju, pozitivno uticati na industriju nameštaja u Srbiji jer će IKEA sigurno biti zainteresovana za otkup delova za nameštaj od domaćih proizvođača. IKEA će Srbiji doneti prosperitet i nova radna mesta. Takođe smatram da će način na koji IKEA upravlja kompanijom i poslovima biti zanimljivo i pozitivno iskustvo za Srbiju jer IKEA zaista brine o svojim zaposlenima i uticaju onoga što proizvodi i prodaje na životnu sredinu. Za porodice u Srbiji, kupovina nameštaja će postati veoma isplativa. Nameštaj kompanije IKEA nije skup, a kvalitetan je. Moj stan je opremljen pretežno IKEA nameštajem, kao i, rekao bih, većina domova u Švedskoj.

7.Kakva je spoljnotrgovinska saradnja naših zemalja i koje privredne grane u Srbiji imaju najviše potencijala? Šta Srbija izvozi, a šta uvozi iz Švedske?

Trgovinski odnosi između Švedske i Srbije dostižu 200 miliona evra godišnje, pri čemu je izvoz iz Švedske u Srbiju malo veći u odnosu na izvoz iz Srbije u Švedsku. Švedska izvozi papir, automobile i kamione. Srbija izvozi auto delove, ambalaže i bobičasto voće, kao i metalne delove za industriju. Mislim da će se trgovina povećati otvaranjem ogranka kompanije IKEA u Srbiji.

8.Kada govorimo o ulaganjima, kako investitori iz Švedske vide srpsko tržište? Koje su najznačajnije kompanije koje su ulagale kod nas?

Švedski investitori, osim kompanije IKEA, još uvek su nesigurni po pitanju srpskog tržišta. Izuzetaka svakako ima, a jedan od njih je kompanija Tetra Pak koja postoji već 20 godina i ima dobru proizvodnu kompaniju svetske klase koja proizvodi preko 3 milijarde ambalaža i snabdeva veliki deo Tetra Paka na globalnom nivou. Ovo je veoma dobro organizovana i izuzetno funkcionalna kompanija. Smatram da je Srbija privlačna švedskim investitorima i verujem da će u budućnosti biti više investicija iz Švedske. Međutim, kao što sam već rekao, mora se obratiti pažnja na vladavinu prava kako bi se izbeglo ponavljanje prošlih grešaka, kao što je recimo slučaj Agrobanke.

9.Oko 80 švedskih kompanija na različite načine je prisutno u Srbiji. Šta po Vašem mišljenju to govori o uslovima poslovanja ovde?

Teško je smestiti ovu brojku u kontekst. Verujem da je svaka nova kompanija koja bude otvorena u Srbiji dobar znak. I male švedske kompanije počinju da posluju ovde. U Vojvodini se, na primer, otvara švedski vinograd, a u Srbiji posluje i jedna švedska kompanija koja se bavi proizvodnjom meda. I male kompanije zaslužuju našu pažnju i mislim da su podjednako važne za naše ekonomske odnose.

10.Možete li nam reći nešto o odnosima Srbije i Švedske na polju nauke, kulture i obrazovanja?

Kulturna razmena između naših dveju zemalja je prilično dobra zahvaljujući velikoj srpskoj zajednici u Švedskoj, koja se delimično bavi kulturom. Organizujemo filmske festivale i seminare koji će se održati početkom decembra ove godine i formiramo mrežu mentora za preduzeća koja se bave kulturom, što je, po mom mišljenju, veoma interesantno. Kulturna razmena između naših zemalja je na zadovoljavajućem nivou. Što se tiče obrazovanja, svake godine učestvujemo na sajmu obrazovanja na kom predstavljamo šta Švedska može da ponudi studentima iz Srbije. Malo studenata iz Srbije odlazi na studije u Švedsku, ali se nadamo da će se to promeniti u budućnosti, kada Srbija postane članica Evropske unije, pošto će tada studenti iz Srbije moći da se školuju u Švedskoj bez dodatnih troškova. Za sada nudimo stipendije, ali kada Srbija postane članica, ovih problema više neće biti. Moja ćerka razmatra mogućnost studiranja u Srbiji, tako da postoji mali iskorak i u tom pravcu. Takođe znam da ima studenata medicine iz Švedske i Norveške koji se školuju u Srbiji.

11.Kako biste predstavili svoju zemlju kao turističku destinaciju? Koje karakteristike i znamenitosti biste izdvojili?

Švedska je uzbudljiva zemlja, naročito leti kada stalno ima dnevnog svetla, što deluje neverovatno. Stokholm je jedna od najlepših prestonica na svetu, okružena je vodom, prepuna zanimljivih muzeja i primamljive švedske hrane pa samim tim predstavlja i obaveznu destinaciju za turiste. Na samom severu Švedske nalazi se fantastična divljina veća nego bilo gde drugde u Evropi, osim u Rusiji. Za one koji vole divljinu i planinarenje, Švedska može biti veoma uzbudljiva destinacija. Ako volite jedrenje, Švedska je savršeno mesto da se oprobate u ovoj veštini.

12.Šta Vam se posebno dopada u Srbiji, a šta ne? Da li planirate da ostanete da živite ovde nakon isteka mandata?

Svakako planiram da u Srbiji provedem deo svog života u penziji, s obzirom da mi je u Beogradu lepo, a tu žive i mnogi naši porodični prijatelji. Prijaju mi srpski način života, hrana i kultura. Beograd je veoma kreativan grad, što je još jedan od razloga zašto toliko uživam u njemu. Igram šah, a Srbija uopšte nije loša za šahiste. Što se tiče poboljšanja u Srbiji, još jednom ću pomenuti pravosudni sistem i korupciju. Smatram da Srbija treba da se pozabavi ovim pitanjima, a takođe verujem da će u bliskoj budućnosti doći do poboljšanja u ovim segmentima. Možda ću, kada odem u penziju, videti jednu mnogo bogatiju Srbiju od ove danas, čemu se svakako nadam. Često igram šah i volim da putujem Srbijom, ali i Crnom Gorom. Najdraža uspomena mi je verovatno dan kada sam upoznao svoju suprugu u Beogradu.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista