Početna > Izdanja > Broj 094 > Intervju - Esra Gezmiş

Sajam tekstila – Balkan Textile Fair

Za Profit magazin, Esra Gezmiş, direktorka projekta Balkan Textile Fair

Sajam tekstila Balkan Textile Fair ove godine održan je u Beogradu od 9. od 11. marta na Beogradskom sajmu. O sajmu i stanju tekstilne industrije u Srbiji razgovarali smo sa Esrom Gezmiş, direktorkom ovogodišnjeg sajma Balkan Textile Fair.

1.Ovogodišnji Sajam tekstila pod nazivom Balkan Textile 2017, održan u Beogradu od 9. do 11. marta 2017. peti je sajam ove vrste koji se održava u Srbiji. Kao i prethodnih godina, okupili su se brojni proizvođači iz Srbije i susednih zemalja, uvoznici i izvoznici tekstila, lokalni proizvođači i trgovci. Kakvu posećenost je sajam zabeležio i da li su ispunjena Vaša očekivanja?

Balkan Textile Fair je četiri puta do sada bio održan u Novom Pazaru, a ovo je prva godina da je sajam bio u Beogradu, što nam je posebno drago jer je razlog ovog premeštanja sajma iz Novog Pazara u prestonicu upravo veliko interesovanje kompanija iz oblasti tekstilne industrije. Sajam je bio odlično posećen i verujemo da će narednih godina biti još uspešniji i popularniji, s obzirom na to da je ova grana industrije u Srbiji sve zanimljivija i našim stranim partnerima i uvoznicima i izvoznicima tekstila, kao i kompanijama koje proizvode mašine i opremu za obradu tekstila.

2.Šta Vas je podstaklo da ove godine sajam bude u Beogradu , a ne u Novom Pazaru? Po Vašem mišljenju, da li je ovaj Sajam bio dobra podloga za svet biznisa koji je zainteresovan za tekstilnu industriju?

Kao što sam već pomenula, Balkan Textile Fair koji je održavan u Novom Pazaru iz godine u godinu je nizao uspehe i postajao sve veći, tako da se i broj izlagača i zainteresovanih kompanija povećavao, pa je, možemo metaforički da kažemo, Balkan Textile Fair prerastao Novi Pazar i mi smo odlučili da ove godine Beograd bude domaćin sajma tekstila. Videvši odziv i posećenost, sada možemo sa sigurnošću da kažemo da nismo pogrešili. Balkan Textile Fair je idealno mesto za tekstilne kompanije i poslovne ljude iz ovog sektora s obzirom na to da pokriva skoro svaki aspekt tekstilne proizvodnje. Samim tim, među izlagačima su bili proizvođači različitih vrsta tkanina, prediva i tekstilnih dodataka, ali i firme koje prave mašine za proizvodnju tekstila i kompanije koje se bave proizvodnjom odeće.

3.Koliko kompanija je učestvovalo na Sajmu ove godine, i da li je ovogodišnji sajam tekstila bio dobra prilika za naše dve zemlje, Srbiju i Tursku, kako bi se radilo na poboljšanju uvoza i izvoza proizvoda i ostvarila još bolja saradnja?

Ove godine je na Balkan Textile Fairu-u učestvovalo oko 50 izlagača iz različitih zemalja i sektora. Bez obzira na to odakle su ove kompanije, ono što je najvažnije za nas jeste da svi izlagači imaju nešto zajedničko, a to je odličan kvalitet proizvoda i pouzdanost, što stvara dobar potencijal i osnovu za svaku dalju saradnju, pa i za dogovore o uvozu i izvozu određene robe. Sajam je definitivno pružio priliku kompanijama da ostvare prve kontakte ili da prodube svoju već postojeću saradnju, a u narednim godinama ćemo videti koliko će biti novih sklopljenih poslova i dogovora, kao i to na koje su se sve načine kompanije, izlagači i prijatelji sajma umrežili.

4.Srbija ima dugu i uspešnu tradiciju u tekstilnoj industriji i jedina je zemlja van zajednice nezavisnih država koja uživa prednosti trgovinskih sporazuma sa Rusijom. Po Vašem mišljenju, da li je to čini posebno atraktivnom za strane investitore i proizvođače? I šta je Srbiji potrebno kako bi se u budućnosti bolje razvijala u ovoj industriji?

Trgovinski sporazum koji Srbija ima sa Rusijom svakako je prednost za poslovanje u tekstilnoj, ali i svakoj drugoj industrijskoj grani. Kao i za svaki drugi posao, mogućnost da robu izvezete u određenu zemlju po povoljnim uslovima carinjenja vrlo je značajan faktor kada započinjete ili planirate da proširite svoj biznis. Ovaj režim strane kompanije vide kao vrlo povoljan i to ih dodatno motiviše da rade sa srpskim kompanijama. Balkan Textile Fair je pružio svim tim kompanijama jednu platformu za upoznavanje i razgovor i nadamo se da će neki od kontakata uroditi plodom, odnosno konkretnim projektima i planovima.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista