Početna > Izdanja > Broj 074 > Workshop 074

Globalna poslovna pravila ponašanja

Ukoliko se nađemo u ulozi gosta kad su u pitanju međunarodni poslovi, na nama je da poštujemo određena pravila ponašanja i kulturne norme sredine u kojoj se nalazimo. Potrebno je da razumemo lokalna poslovna pravila i običaje.

Poslovni protokol prilikom pozdravljanja u Japanu

Poslovni protokol predstavlja norme i pravila poslovnog ponašanja u određenim kulturama. Poznavanje poslovnog protokola veoma je bitno kako bi se poslovni akteri prilagodili međunarodnom poslovnom okruženju.

U poslovne protokole bi mogle da se svrstaju: norme ponašanja, način odevanja, stepen formalnosti pri sastanku itd.

Ono što determiniše poslovne protokole jeste da postoje određeni šabloni koji bi trebalo da se poštuju. Na primer, ukoliko se nalazimo na tržištima gde je veoma bitan odnos među ljudima, kao što je tržište Japana ili arapskog sveta, prikladno je koristiti indirektan pristup komunikaciji.

Još jedan način ispoljavanja globalnog poslovnog ponašanja jeste i način odevanja. Svaka kultura ima neke svoje specifičnosti kada je u pitanju odevanje. Potrebno je uzeti u obzir i klimatske uslove određene zemlje.

Pozdravljanje predstavlja još jedan od oblika ispoljavanja globalnog poslovnog ponašanja. Pozdravljanje rukovanjem najosnovniji je način pozdravljanja i najpravilniji za većinu kultura. U nekim kulturama mogu se razlikovati načini pozdravljanja, ali rukovanje je više-manje ustaljeno kao način pozdravljanja.

Razmena vizitkarti u današnje vreme uobičajena je poslovna praksa. Ona predstavlja prvi korak, dok se razlike pojavljuju u drugom koraku, kod posvećivanja pažnje sadržaju vizitkarte. Na primer, u SAD-u se malo pažnje poklanja gledanju vizitkarte po njenom primanju. Ona se veoma brzo stavlja u džep. Dok u više formalnim kulturama (npr. u Japanu) sadržaju karte pristupa se sa poštovanjem.

Pokloni i davanje poklona još jedan su aspekt poslovnog protokola koji može da se razlikuje u zavisnosti od toga da li akteri dolaze iz kultura gde se poslovanje zasniva na osnovu ugovora ili iz kultura gde se poslovanje zasniva na dobrim odnosima.

Mr Marko Burazor, konsultant i generalni menadžer BCAgency

Članak je deo knjige Razlike među kulturama (Neverbalna komunikacija na delu II)” u izdanju Draslar Partnera, 2013.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista