Početna > Izdanja > Broj 074 > Intervju - Ramon Vajdinger COCA COLA

Ramon Vajdinger, generalni direktor kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija

10 godina zajedničkog uspeha

U godini u kojoj Coca-Cola sistem proslavlja važan jubilej – deceniju integracije fabrike Vlasinka, liderska pozicija Rosa vode na tržištu negaziranih voda u Srbiji i Crnoj Gori dokazuje da je ovo bio dobro promišljen poslovni potez koji može poslužiti kao primer i inspiracija potencijalnim novim investitorima.

1. Gospodine Vajdinger, gde ste rođeni i gde ste se školovali? Kako je tekla Vaša karijera pre dolaska na mesto generalnog direktora Coca-Cola Hellenic Srbija? Kada ste došli u Coca-Cola Hellenic Srbija?

Rođen sam u Puerto de la Kruzu, u Španiji. Školovao sam se u Austriji, Francuskoj i Engleskoj i završio sam doktorske studije na Ekonomskom fakultetu u Beču. Od početka karijere profilisao sam se u izuzetno dinamičnom, razvojnom sektoru robe široke potrošnje i radom u brojnim zemljama centralne Evrope. Pre nego što sam se priključio kompaniji Coca-Cola Hellenic, bio sam na poziciji generalnog direktora kompanije Nestle za baltičke države, zadužen za konditorske brendove, kafu i kulinarske proizvode. U oktobru 2010. postavljen sam na poziciju direktora Coca-Cola Hellenic Hrvatska, a nakon toga u martu 2012. godine postao sam generalni direktor kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija i Crna Gora.

2. Ove godine proslavljate dva značajna jubileja – globalni i lokalni. Da li su oni potvrda da je moguće graditi veliki, globalni poslovni sistem i istovremeno zadržati lokalnu relevantnost?

Za nas je ova godina izuzetno značajna jer, kao što ste pomenuli, obeležavamo jedan svetski i jedan domaći jubilej. Oni su još jedna prilika da sagledamo šta smo sve postigli u prethodnom periodu i da proslavimo dobre rezultate koji predstavljaju podstrek za dalji napredak. Širom sveta proslavljamo 100 godina čuvene Coca-Cola „kontur” boce, dok na lokalnom tržištu obeležavamo deceniju integracije lokalnog brenda Rosa vode u naš sistem. To je ujedno i dokaz našeg nastojanja da koristimo sve prednosti velikog globalnog sistema i donosimo svetsko znanje na domaće tržište, ali i da budemo lokalno relevantni, negujemo i podržavamo domaće brendove i inicijative. Što je još važnije, ova godišnjica odražava rešenost kompanije da nastavi da ulaže u lokalnu zajednicu. Želja nam je da i dalje budemo sastavni deo lokalne privrede i ponosni smo što priča o fabrici Vlasinka može da posluži kao inspiracija drugim potencijalnim investitorima.

3. Koliko imate zaposlenih i kako funkcioniše Vaš tim?

Coca-Cola sistem broji oko 1.100 zaposlenih i oni su najzaslužniji za naše dobre poslovne rezultate. Obezbeđujemo poslove visokog kvaliteta i ulažemo u razvoj naših zaposlenih, negujemo timski rad i kreativno poslovno okruženje.

Zanimljivo je istaći da su gotovo svi naši menadžeri na višim funkcijama iz Srbije. S druge strane, pružamo mogućnosti domaćim zaposlenima da se usavršavaju i stiču nove veštine u inostranstvu, u 28 zemalja u kojima Coca-Cola Hellenic sistem posluje. Takođe, pet žena se nalazi na vodećim pozicijama u kompaniji, što je činjenica na koju smo izuzetno ponosni i dokaz da naša kompanija pruža jednake šanse u pogledu karijere i ličnog razvoja.

4. Na koji način ulažete u edukaciju svojih zaposlenih?

Dobar i uigran tim je ono što poslovanje jedne kompanije čini održivim. Naši zaposleni su naša najveća vrednost, te je briga o njima i njihov razvoj jedan od prioriteta kompanije. Kompanija ulaže više od 40.000 sati obuke za zaposlene godišnje. Posvećeni smo razvoju talenata, istovremeno im pružajući sigurno, prijatno i podsticajno radno okruženje.

Još jedan uspešan primer našeg zalaganja za razvoj zaposlenih jeste projekat Manage Your Career, koji obuhvata brojne radionice i koji je pokrenut sa ciljem da podstiče i podržava lični razvoj i proaktivni pristup prema karijeri. Tu su i programi za ubrzani razvoj talenata koji su razvijeni u našem regionu, a zatim prihvaćeni u celoj Coca-Cola Hellenic grupi.

Imajući na umu potrebe srpskog društva, razvili smo program za studente i one koje su nedavno diplomirali pod nazivom Coke Summership. Ideja nam je da im pružimo iskustvo praktičnog rada u razvijenom poslovnom sistemu uz kvalitetna predavanja. Program je prepoznat i broj prijavljenih raste iz godine u godinu.

5. Od Vašeg dolaska u Srbiju do sada da li su se i kakve su se promene desile u poslovanju u zemlji?

Poslednje tri godine, tokom kojih sam na poziciji generalnog direktora Coca-Cola Hellenic Srbija, svakako su bile pune izazova, ali to je sastavni deo biznisa. Promene su neodvojivi segment poslovanja i one nas podstiču da budemo inovativniji i da usklađujemo poteze sa okruženjem koje se brzo menja.

Kada pogledamo okruženje, s jedne strane vidimo napore državne administracije da se uredi tržište kroz usvajanje važnih reformskih zakona, poput Zakona o radu, Zakona o planiranju i izgradnji. S druge strane, na tržištu primećujemo i negativne faktore – kupovna moć stanovništva opada, šire se tokovi sive ekonomije.

Mi u Coca-Cola Hellenicu čvrsto verujemo da korporativni sektor može značajno da doprinese pronalaženju rešenja za unapređenje poslovnog ambijenta. Iz tog razloga aktivno smo učestvovali u inicijativi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) vezanoj za formiranje radnog tela sa predstavnicima Vlade Srbije sa ciljem da se smanji siva ekonomija. Ovaj model se pokazao kao uspešan i može da posluži kao primer drugima.

6. Da li ste zadovoljni poslovnom atmosferom u Srbiji i šta bi eventualno, po Vašem mišljenju, trebalo promeniti kako bi se stvari poboljšale?

Smatram da je to polje u kome uvek postoji prostor za unapređenje. Predvidivo poslovno okruženje je preduslov za privlačenje novih investicija i svakako snažan signal za dalja ulaganja postojećih investitora.

Značaj privatnog sektora potvrdila je i studija Svetske banke koja je pokazala da u je privatnom sektoru zaposleno samo milion ljudi u Srbiji. S druge strane, studija „Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema”, koju je sprovela konsultantska kuća Steward Redqueen, pokazuje da je svako radno mesto u našem sistemu povezano sa 10 radnih mesta u široj srpskoj ekonomiji.

Značaj ovoga potvrđuje i činjenica da ukupna dodata vrednost Coca-Cola sistema ekonomiji Srbije dostiže čak 224 miliona evra ili 0,7 odsto bruto domaćeg proizvoda. Na svaki evro koji stvori naša kompanija dolazi sedam evra dodate vrednosti za srpsku privredu u vidu plata radnika, profita kompanija i poreza od Coca-Cola sistema i firmi koje s nama sarađuju. Kada vidimo ovakve rezultate, to nas čini vrlo ponosnim, ali i odgovornim. Ovakva istraživanja upravo pokazuju koliki doprinos predstavlja poslovanje velikih sistema.

7. Na čelu ste Coca-Cola Hellenic Srbija koja je deo Coca-Cola Hellenic grupe – druge najveće punionice Coca-Cola kompanije na svetu. Kolika je bila vrednost investicije?

Tokom više od 15 godina intenzivno smo ulagali u Srbiju, a ukupne investicije su do sada premašile 200 miliona evra. Pored ulaganja u unapređenje proizvodnje, ponosni smo na činjenicu da smo asortiman proširili izuzetnim srpskim brendovima poput mineralne vode Rosa i sokova Next. Smatramo da srpsko tržište ima izuzetan potencijal i sasvim je sigurno da je naša kompanija donela dobru odluku da investira i razvija se u ovoj zemlji. Posebno bih istakao da u svim kategorijama u kojima smo prisutni u Srbiji beležimo rast tržišnog udela, što svakako dokazuje veliki trud i posvećenost poslovanju.

8. Akvizicija Vlasinke predstavlja primer jedne od najuspešnijih privatizacija u Srbiji. Ove godine proslavljate 10 godina zajedničkog poslovanja. Na koji način obeležavate ovaj jubilej?

S obzirom na to da je dijalog sa partnerima oduvek bio među našim prioritetima, Coca-Cola sistem je odlučio da proslavi ovaj jubilej organizovanjem jedinstvenog koncepta World Cafe panel diskusija, tokom kojih su predstavnici Coca-Cola sistema, medija, korporativnog, civilnog i vladinog sektora razgovarali o najznačajnijim elementima akvizicije Vlasinke i razvoja u protekloj deceniji. Tom prilikom razmenili smo iskustva o temi uspešnih privatizacija, investicija u unapređenje lokalne zajednice, inovacija i društvenoodgovornih projekata – što se pokazalo kao veoma podsticajno i korisno iskustvo.

Takođe, drago nam je što smo imali priliku da u fabrici Vlasinka ugostimo ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, Nj.E. Majkla D. Kirbija, predstavnike lokalne zajednice i naše partnere na proslavi ovog jubileja zajedno sa našim zaposlenima.

9. Koje najznačajnije ekonomske rezultate biste istakli kada je Vlasinka u pitanju?

Vlasinka i Rosa dobar su primer kako se uz ulaganja i jasno definisanu poslovnu viziju može doprineti razvoju lokalne privrede i stvoriti jak brend širom regiona. Rosa je u protekloj deceniji uspela da učvrsti poziciju lidera u segmentu negaziranih voda na domaćem tržištu, da ostvari značajan izvoz u nekoliko zemalja regiona, da unese inovacije na tržištu održive ambalaže i da doprinese razvoju lokalne zajednice. Prema istraživanjima, Rosa je najomiljenija voda potrošača širom Srbije. Rosa je danas pravi dragulj Coca-Cola porodice, pozitivan primer o čijim se uspesima priča kako u Srbiji, tako i u zemljama gde Coca-Cola sistem posluje.

Od 2005. godine u fabriku je uloženo šest miliona evra, što je dovelo do povećanja efikasnosti proizvodnih linija za 40 odsto. Prodaja je u prethodnoj deceniji porasla četiri puta, izvoz na okolna tržišta je višestruko uvećan, te Rosa danas izvozi 20 odsto svoje proizvodnje. Zahvaljujući tome smo, pored Srbije, postali lider na tržištu negaziranih voda i u Crnoj Gori.

10. Rosa voda prvi je i jedini proizvod u Srbiji koji je dobio Zlatni EWS sertifikat koji dodeljuje Evropska agencija za upravljanje i zaštitu voda (European Water Stewardship) za kvalitet i ekološke standarde. Šta ovaj sertifikat znači za Vas?

Fabrika Vlasinka je prva u Srbiji preuzela inicijativu da prođe kroz sertifikaciju prema EWS standardima, i u našoj zemlji je jedini nosilac Zlatnog EWS sertifikata.

Pored toga što predstavlja oznaku kvaliteta i poštovanja standarda, Zlatni EWS sertifikat je potvrda da su prepoznati napori uloženi u očuvanje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa. Ovaj sertifikat predstavlja veliki podsticaj da nastavimo da promovišemo odgovorno ponašanje prema prirodi i ulažemo u inicijative u oblasti zaštite životne sredine. Nadamo se da ćemo svojim poslovanjem ujedno biti primer i motivisati i ohrabriti druge da krenu u istom smeru.

U čast dobijanja ovog sertifikata Rosa je bila i pokrovitelj jedinstvene izložbe kristala vode japanskog naučnika dr Masaru Emota, u kojima se reflektuju ljudska osećanja poput ljubavi i mržnje.

Vođeni motom da prirodu ne nasleđujemo od naših predaka, već pozajmljujemo od budućih pokolenja, smatramo da je važno da generacijama koje dolaze omogućimo da saznaju više o prirodi i načinima na koje možemo da je očuvamo. Zato smo zajedno sa našim partnerima iz Svetskog fonda za prirodu (WWF) organizovali edukativne radionice za učenike beogradskih osnovnih škola koji su tom prilikom učestvovali u zanimljivim ekološkim eksperimentima.

11. Pomenuli ste da je Rosa prema istraživanjima najomiljena među potrošačima u našoj zemlji. Šta mislite šta je tome najviše doprinelo?

Pored nespornog kvaliteta koji je opšte prepoznat i nagrađivan, Rosa je pokrenula mnoge značajne inicijative za unapređenje života lokalne zajednice. U saradnji sa partnerima iz vlasinskog kraja pokrenuli smo višegodišnji projekat ,,Promocija eko-turizma i zaštita životne sredine Vlasinskog jezera”, koji smo zajednički realizovali sa Vladom Republike Srbije, opštinom Surdulica i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) koji je dao odlične rezultate.

Takođe, naša podrška osnivanju banaka humanog mleka doprinela je tome da danas imamo tri ovakve banke – u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Nadamo se da je ovo samo početak i da ćemo zajedno u godinama koje dolaze inicirati još mnogo projekata koji će doneti značajne promene.

12. I na globalnom i na lokalnom nivou kompanija veliku pažnju poklanja društveno-korporativnoj odgovornosti. Koji su vam prioriteti u u smislu energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, reciklaže. . . ?

Princip društvenoodgovornog delovanja je integralni deo naše poslovne strategije i ogleda se u svim našim poslovnim i proizvodnim procesima. Nedavno je Coca-Cola HBC AG, druga po veličini punionica kompanije Coca-Cola na svetu, objavila svoj Integrisani izveštaj za 2014. godinu koji sadrži sve aspekte učinka u oblasti poslovanja, upravljanja i održivosti, uz naglasak na odnose i partnerstva koji su ključni za njen uspeh. Rezultati su zaista impresivni – čak 8,7 miliona evra uloženo je u programe za lokalne zajednice, više od 30.000 sati volonterskog rada u društvene i inicijative u oblasti zaštite životne sredine, upotreba vode smanjena je na 18,4 milijardi litara, karbonski otisak na 718.766 tona, dok se upotrebljava 73 odsto reciklirane ambalaže, a reciklaža proizvodnog otpada iznosi 91 odsto.

Inicijative kompanije u oblasti održivosti u 2014. godini prvenstveno su se odnosile na tri ključne oblasti: promociju zdravlja i dobrobiti, smanjenje uticaja na životnu sredinu i podršku lokalnim zajednicama.

Smatramo da dugo i uspešno poslovanje nije moguće bez održivosti, te se na razne načine odužujemo i lokalnoj zajednici u našoj zemlji. Očuvanje životne sredine, edukacija mladih, pomoć u vanrednim situacijama i promocija aktivnog načina života predstavljaju stubove naše korporativne društvene odgovornosti. U okviru njih, kroz brojne dugoročne projekte kao što su Pokret za radost, Dan Dunava, obnova vlažnih staništa u Gornjem Podunavlju, letnja praksa Coke Summership u saradnji sa brojnim partnerima iz javnog, korporativnog i civilnog sektora, trudimo se da doprinesemo zajednici.

13. Koliko brendova imate trenutno na našem tržištu?

Coca-Cola sistem proizvodi, prodaje i distribuira širok asortiman bezalkoholnih napitaka. Vodeći brendovi kao što su Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Fanta, Sprite, Schweppes, Nestea, Burn, Ultra, Rosa, neXt, neXt Joy i neXt Pulpy pripadaju našem portfoliju proizvoda za srpsko tržište.

14. Coca-Cola ima jednu od najprepoznatljivijih i najintenzivnijih reklamnih kampanja, koja traje već više od jednog veka. Da li je, po Vašem mišljenju, marketing tajna uspeha Coca-Cole ili nešto drugo?

Coca-Cola je najpopularnije piće i najprepoznatljivija reč na svetu odmah posle OK. Duže od jednog veka ona inspiriše ljude i iznenađuje ih svojom inovativnošću. Zato je i prerasla u jedan od najuspešnijih i najvrednijih svetskih brendova. Pored uživanja u originalnom ukusu, Coca-Cola širi radost i optimizam, pokreće promene i ostavlja trag u brojnim oblastima – slikarstvu, modi, književnosti, filmskoj i muzičkoj umetnosti i sportu.

Tajna Coca-Cola napitka se možda upravo krije u tome što je uspela da izađe iz okvira proizvoda i da postane sinonim za kreativnost, umetnost, pozitivne vrednosti, zajedništvo, stalne promene. Coca-Cola predstavlja simbiozu vrhunskog proizvoda i inovativnih marketinških strategija koje su usmerene na to da pokažu da brendovi mogu imati i društvenokorisnu ulogu i pokretati pozitivne promene u zajednici. Ove godine slavimo 100 godina čuvene Coca-Cola „kontur” boce i pripremićemo brojna iznenađenja za ljubitelje najčuvenijeg svetskog napitka.

15. Ko osmišljava reklamne kampanje i da li su one iste u celom svetu, ili se prilagođavaju lokalnom tržištu?

Naše promotivne kampanje su rezultat predanog rada i partnerskog odnosa predstavnika kompanije i kreativnih agencija koje apsolutno razumeju koju poruku hoćemo da prenesemo. Za svoje najprepoznatljivije proizvode, koji su isti na svim tržištima na kojima naš sistem posluje, postoje globalne kampanje koje se prilagođavaju lokalnom tržištu kako bi na najbolji način komunicirale sa potrošačima ka kojima su usmerene. Kampanje za proizvode koji su tipični samo za određeno lokalno tržište kreiraju se u skladu sa njegovim potrebama.

16. Koje nove, aktuelne kampanje trenutno imate u Srbiji? Šta ćete promovisati ovog leta?

Čuvena Coca-Cola ,,kontur” boca ove godine proslavlja 100 godina postojanja. Ona je tokom vremena izrasla u jedan od najprepoznatljivijih simbola pop kulture. Ovaj veliki jubilej će se slaviti kroz globalnu marketinšku kampanju u sklopu koje nas i na domaćem tržištu u narednom periodu očekuje mnogo lepih akcija usmerenih na produbljivanje emotivnog odnosa sa potrošačima. Naravno, i kampanje ostalih brendova biće aktuelne.

17. Kako Vi provodite slobodno vreme u Srbiji?

Volim da putujem po regionu i da se rekreativno bavim sportom. Posebno me zanima da otkrivam lepote Srbije van Beograda i da što bolje upoznam lokalne običaje i znamenitosti.

Antrfile 1

Liderska pozicija Rosa vode

Coca-Cola sistem desetogodišnjicu akvizicije fabrike Vlasinka i Rosa vode proslavlja liderskom pozicijom Rose na tržištu negaziranih voda u Srbiji i Crnoj Gori. Od 2005. u fabriku je uloženo šest miliona evra i poboljšana je efikasnost proizvodnih linija za 40 odsto. Prodaja je u prethodnoj deceniji porasla četiri puta. Izvoz na okolna tržišta višestruko je uvećan – Rosa izvozi 20 odsto svoje proizvodnje. Takođe, prema istraživanjima, Rosa je najomiljenija voda potrošača širom Srbije.

Antrfile 2

Vlasinka i Rosa dobar su primer kako se uz ulaganja i jasno definisanu poslovnu viziju može doprineti razvoju lokalne privrede i stvoriti jak brend širom regiona.

Karijera

Gospodin Vajdinger je rođen u Puerto de la Kruzu u Španiji. Školovao se u Austriji, Francuskoj i Engleskoj i završio doktorske studije na Ekonomskom fakultetu u Beču. Od početka karijere profiliše seu izuzetno dinamičnom, razvojnom sektoru robe široke potrošnje i radom u brojnim zemljama centralne Evrope. Pre nego što se priključio kompaniji Coca-Cola Hellenic, bio je na poziciji generalnog direktora kompanije Nestle za baltičke države, zadužen za konditorske brendove, kafu i kulinarske proizvode. U oktobru 2010. je postavljen na poziciju direktora Coca-Cola Hellenic Hrvatska, a nakon toga jeu martu 2012. godine postao generalni direktor kompanije Coca-Cola HellenicSrbija i Crna Gora.

Liderska pozicija Rosa vode

Coca-Cola sistem desetogodišnjicu akvizicije fabrike Vlasinka i Rosa vode proslavlja liderskom pozicijom Rose na tržištu negaziranih voda u Srbiji i Crnoj Gori. Od 2005. u fabriku je uloženo šest miliona evra i poboljšana je efikasnost proizvodnih linija za 40 odsto. Prodaja je u prethodnoj deceniji porasla četiri puta. Izvoz na okolna tržišta višestruko je uvećan - Rosa izvozi 20 odsto svoje proizvodnje. Takođe, prema istraživanjima, Rosa je najomiljenija voda potrošačima širom Srbije.

Vlasinka i Rosa dobar su primer kako se uz ulaganja i jasno definisanu poslovnu viziju može doprineti razvoju lokalne privrede i stvoriti jak brend širom regiona.


Berza

investicioni fondovi

kursna lista