Početna > Izdanja > Broj 061 > Workshop

Neverbalna komunikacija u biznisu

Jedna od osnovnih pretpostavki uspešne poslovne komunikacije je da smo mi osposobljeni da razumemo ono što eksplicitno nije rečeno, a da bismo to mogli, potrebno je da sepravilno tumači govor tela koji sagovornik pokazuje.

Slika 1. Neverbalna komunikacija između dva zaposlena ili saradnika

Kako bi neko postao uspešan u onome što radi, u ovom slučaju u poslovanju (poslovnoj komunikaciji i pregovorima), potrebno je da zna kad treba da smiri ili, sa druge strane, ubrza pregovore; treba jednostavno da zna kako da usmeri razgovore na temu koja mu odgovara ili ide u prilog. Sve to se postiže čitanjem govora tela koje nam sagovornik odaje, a za koje on u najvećem broju slučajeva nije ni svestan.

Kako glasi definicija neverbalne komunikacije?

Jedna od definicija (H.Calero) neverbalne komunikacije koja ističe suštinu onoga čime se ova knjiga bavi glasi:Kad god se neka informacija ne plasira na pisani ili verbalni način, mi možemo da je shvatimo neverbalno. Ljudska bića imaju sposobnost da primaju informacije i mimo verbalnog iskaza. Naši osećaji ukusa, dodira, mirisa, vida i sluha i sposobnosti tumačenja simbola, facijalne ekspresije, značenja boja, gestikulacije, držanja, kao i intuicija zajedno predstavljaju primarne izvore poruka koje primamo. To predstavlja tihi govor naših misli, koji je postojao mnogo pre nego što je čovek izmislio jezik.’’

Slika 2. Svaka slika nam daje određeno značenje koje nam niko verbalno nije rekao

Ukoliko bismo učestvovali u nekom razgovoru formalne ili neformalne prirode (apsolutno je sve jedno) i po strani ostavili predmet razgovora,zapazili bismo neverbalnu komunikaciju našeg sagovornika (njegovo pokretanje tela, znojenje, disanje), koja nam otkriva kako se on oseća i šta želi da postigne u tom razgovoru.

Uzmimo na primer poker kao igru. Kad igrača zanima da li drugi igrač blefira, on analizira njegove gestove pre nego što odluči da li da ga prati ili ne. Isto to se dešava i u poslovanju. Mi nastojimo da procenimo koliko druga strana ima jake karte, odnosno koliko i da li blefira. Suština se nalazi u tome da želimo da dobijemo što više informacija koje bi nam pomogle da ne pogrešimo u proceni, jer svaki promašaj ima svoju cenu.

Slika 3. Da li ovaj govor tela može nekog da slaže?

Na slici vidimo govor celog tela političara (kojeg svi prepoznajemo) i njegov položaj za vreme izlaganja drugog govornika na sednici. Postavlja se pitanje da li nam govor tela ovog političara daje dovoljno informacija? Slika pokazuje da koncentracija političara nije na najvišem nivou, kao i da izlaganje drugog govornika nije najzanimljivije za osobu sa slike. U ovom slučaju posmatranjem neverbalne komunikacije smo dobili informacije da bivšem predsedniku SAD nije najinteresantnije šta govornik izlaže i da mu nivo koncentracije nije na najvišem nivou. Kada bismo preveli na jednostavan jezik: položaj tela Džordža Buša Mlađeg oslikava stanje duboke dosade i brojanja ovčica u svojoj glavi.

Mr Marko Burazor, poslovni konsultant

Članak je deo knjige Naučite jezik kojim ceo svet govori (Neverbalna komunikacija na delu) u izdanju Draslar Partner-a , 2012 godine.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista