Početna > Izdanja > Broj 060 > Intervju - Ornelo Baron NATO

Intervju

Ornelo Baron NATO

Brigadni general Ornelo Baron, šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, Srbija

Severnoatlantska alijansa

„NATO poboljšava sigurnost Srbije svojim prisustvom u regionu i podrškom u razvijanju fleksibilnog, modernog i održivog sistema odbrane.“ Brigadni general Ornelo Baron

NATO, Organizacija severnoatlantskog pakta, osnovan je 4. aprila 1949. potpisivanjem Severnoatlantskog pakta. NATO je, takođe, poznat kao Severnoatlantska alijansa. Prema zvaničnoj Veb stranici NATO alijanse, njena osnovna svrha je da štiti slobodu i bezbednost svojih članica političkim i vojnim sredstvima i da obezbedi jedinstveni transatlantski kanal za političku i bezbednosnu saradnju. Iako se mnogo toga promenilo od osnivanja 1949. godine, Alijansa je i dalje osnovni i jedini izvor stabilnosti u nepredvidivom geopolitičkom okruženju.

Takođe se navodi da se „članice NATO alijanse sada suočavaju sa mnogo većim spektrom bezbednosnih izazova nego u prošlosti“.

Danas, NATO čini 28 zemalja članica iz Severne Amerike i Evrope. Najnovije članice su Albanija i Hrvatska, koje su se priključile u aprilu 2009. godine.

Još dvadeset dve zemlje, među kojima i Srbija, učestvuju u programu NATO Partnerstvo za mir, dok se petnaest drugih zemalja uključivalo u programe institucionalizovanog dijaloga.

Saradnja između NATO i Srbije odvija se preko NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu koja pripada Savezničkoj komandi združenih snaga NATO u Napulju.

NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu, od svog osnivanja u decembru 2006, bila je najznačajnija tačka kontakta između srpskog Ministarstva odbrane i NATO alijanse.

Kancelarija olakšava saradnju Srbije sa NATO alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir i pruža podršku Srbiji u njenim naporima u oblasti reforme sektora odbrane putem zajedničke Grupe za reformu odbrane Srbije i NATO. Vojna kancelarija za vezu takođe pruža pomoć NATO alijansi u aktivnostima javne diplomatije u regionu i služi kao spona sa vojnim vlastima u Srbiji u vezi sa praktičnim aspektima primene Tranzitnog sporazuma.

Italijanski brigadni general Ornelo Baron šef je NATO vojne kancelarije za vezu od februara 2012.

Imali smo zaista veliku čast da razgovaramo sa brigadnim generalom Ornelom Baronom, šefom NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu, Srbija.

Generale Baron, kako se osećate u našoj zemlji i kakve ste utiske stekli o Beogradu tokom svog boravka ovde?

Pre svega, želim da izrazim svoje veliko zadovoljstvo što sam ovde u Srbiji kao šef NATO vojne kancelarije za vezu i drago mi je da mogu lično da doprinesem sve većoj saradnji Srbije i NATO alijanse. Beograd je divan grad za život, veoma živopisan i raznolik, a duh vašeg naroda podseća me na moju rodnu Italiju. Imao sam priliku da putujem po Srbiji i naročito me je očarala lepota srpskih manastira.

Kada ste stigli u Srbiju i kako se razvijala vaša karijera pre dolaska ovde?

U Srbiju sam došao februara 2012. godine kada sam preuzeo dužnost prethodnog šefa NATO vojne kancelarije za vezu, brigadnog generala Maura De Vinćentisa. Pre toga, stekao sam nekoliko godina stručnog iskustva na Balkanu kao ataše za odbranu u Sloveniji i komandant jedinice snaga KFOR na Kosovu. Takođe sam služio u Avganistanu i u nekoliko različitih komandi i jedinica u Italiji. Ovo je prvi put da radim sa srpskim oružanim snagama i moram da kažem da mi je veoma drago što sam upoznao tako vešte i profesionalne vojnike.

SLIKA IZ MANASTIRA DEČANI

TEXT BOX1

Obezbeđivanje lokaliteta kulturne baštine jedan je od glavnih zadataka KFOR snaga i prilika da se upoznaju članovi visokog sveštenstva i duhovne vođe zajednice.

Kakvo je bilo vaše iskustvo kao komandanta NATO snaga na Kosovu?

Na Kosovu sam boravio u periodu 2005-2006. kao komandant operativne grupe „Aquila“. Bio sam odgovoran za nekoliko opština u zapadnom delu Kosova. Moj glavni zadatak bio je da čitavu tu zonu održavam sigurnom i bezbednom, a naročito da štitim manastire i kulturnu baštinu. Bila je to prilika da se često susrećem sa lokalnim stanovništvom, vlastima, kao i monasima manastira Dečani, naročito sa episkopom Teodosijem, igumanom, sa kojim sam nekoliko puta imao priliku da se sastanem.

SLIKE SA KOSOVA – JEDNA DA BUDE ONA KOJA U NAZIVU SADRŽI „Kosovo – da bi obavio zadatak i obezbedio sigurnost za sve, vojnik mora da poznaje teren.“

Kako vidite trenutnu saradnju NATO i Srbije?

TEXT BOX 4

Aktivnim učešćem u Partnerstvu za mir, Republika Srbija pokazuje svoju spremnost da nastavi saradnju sa NATO alijansom i njenim državama članicama, kao i da bilateralno sarađuje sa drugim partnerskim zemljama.

Danas je reforma sektora odbrane ključni element naše saradnje. Važnu ulogu kao pokretač ove saradnje odigrala je i Grupa za reformu odbrane Srbije i NATO, koja je pojačala svoje aktivnosti u protekle dve godine, kao i poseban tim iz Brisela koji proverava status reformi na tromesečnom nivou. Moram da naglasim da je do sada napredak bio za svaku pohvalu.

Osim toga, NATO pomaže srpskom Ministarstvu odbrane u drugim oblastima, kao što su smanjenje rizika od korupcije, putem NATO inicijative za izgradnju integriteta. Ambasador NATO, Jan Lukas van Horn, često je posećivao Beograd pružajući podršku po ovom pitanju.

TEXT BOX 6

NATO pomaže srpskom Ministarstvu odbrane da smanji rizik od korupcije i general Baron veruje da će stručnost NATO alijanse u oblasti borbe protiv korupcije biti naročito značajna za novu vladu koja je ovu oblast istakla kao svoj prioritet.

Koje su najnovije aktivnosti u okviru programa Partnerstvo za mir?

Naša poslednja značajna aktivnost bila je u septembru 2012. kada je više od 30 oficira NATO i partnerskih zemalja posetilo Sombor da bi ocenili srpske vojne jedinice izabrane da učestvuju u mirovnim misijama prema našim standardima i zahtevima u skladu sa tzv. NATO konceptom operativnih sposobnosti. U vežbi je učestvovalo više od 400 srpskih vojnika od pešadije, preko vojne policije, do jedinica za borbu protiv hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog oružja (CBRN), koji su simulirali stvarnu vojnu operaciju na engleskom jeziku, koristeći taktičke procedure NATO i savremenu opremu. Nakon završetka ovog programa 2014. godine, ove jedinice imaće sertifikat NATO alijanse i moći će da učestvuju u bilo kojoj međunarodnoj misiji.

TEXT BOX 7

400 srpskih vojnika imaće NATO sertifikat i moći će da učestvuje u svim međunarodnim misijama do 2014.

Osim toga, NATO i njegove članice uključeni su u povećanje srpskih kapaciteta u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu i Centru za biološku, hemijsku, radiološku i nuklearnu zaštitu u Kruševcu. Kada projekti budu završeni, ove ustanove imaće mogućnost da postanu regionalni centri za saradnju po pitanjima odbrane.

Na koji način je NATO vojna kancelarija za vezu uključena u ove aktivnosti i koja je njena ključna uloga?

NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu predstavlja ključnu tačku kontakta između srpskog Ministarstva odbrane i NATO, jer olakšava sve pomenute aspekte saradnje Srbije sa NATO alijansom u okviru programa Partnerstvo za mir.

Radujemo se jačanju naših veza predstojećim potpisivanjem Individualnog akcionog plana za partnerstvo (IPAP), koji je važan korak u odnosima NATO i Srbije. Ovaj plan će proširiti našu saradnju na politička i bezbednosna pitanja, javno informisanje, nauku i životnu sredinu, kao i rukovođenje kriznim situacijama i planiranje za vanredne situacije.

Koliko zaposlenih trenutno radi u NATO vojnoj kancelariji za vezu u Beogradu?

Imamo ukupno šest zaposlenih iz vojnog sektora i četiri lokalna civila koji rade za Vojnu kancelariju za vezu u Beogradu. Želeo bih da naglasim da vojni personal dolazi iz različitih zemalja kao što su Italija, Grčka, Slovenija i do nedavno Nemačka.

Pomažu mi dvojica vodnika prve klase iz Italije, koji su takođe služili u inostranstvu. Jedan od njih, vodnik prve klase Ferlika, ima borbeno iskustvo kao pilot u Bosni i Avganistanu. Međunarodna vojna ekspertiza daje veliku prednost našoj kancelariji.

Pomenuli ste da zapošljavate i srpske državljane, koja je njihova uloga u vašoj kancelariji?

Trenutno, za kancelariju kao prevodioci rade četiri srpska državljanina, koji su civili, a imamo i jednog regionalnog savetnikai savetnika za odnose sa medijima. Ova dva savetnika timu su se priključila nedavno, kada je otvoreno novo odeljenje za odnose sa javnošću i objavljen konkurs za nova radna mesta. Svi su veoma stručni i izabrani su među stotinama kandidata. Potpuno sam siguran da će mi novo odeljenje Vojne kancelarije za vezu pomoći da dalje unapredim naše buduće aktivnosti i razumevanje NATO alijanse u Srbiji.

Šta bi jedan građanin ove zemlje trebalo da zna o prednostima i uticajima saradnje sa NATO alijansom?

Ljudi obično ne povezuju NATO sa globalnim pretnjama po bezbednost kao što su terorizam, odbrana od visokotehnološkog kriminala, proliferacija oružja za masovno uništenje ili piraterija, a NATO upravo sa time ima posla. NATO operacije na Sredozemlju i u Avganistanu prvenstveno se fokusiraju na antiterorizam, a individualni projekti nacija Alijanse pomažu našim partnerima da odgovore na hitne bezbednosne potrebe.

Možete li da nam navedete neke primere tih aktivnosti?

Jedan takav primer je Program detekcije eksploziva STANDEX (engl. Stand-Off Detection of Explosives) koji je razvijen da otkrije i spreči terorističke napade na velikim javnim prostorima kao što su aerodromi ili stanice metroa. Drugi važan projekat saradnje sa Rusijom ima za cilj da spreči terorističke napade civilnim avionima, kao što su napadi od 11. septembra na SAD. Alijansa takođe sarađuje sa partnerima širom sveta kako bi doprinela obezbeđenju energije i obezbedila da tranziti i međunarodne trgovačke trase budu otporni na napade ili remećenje uobičajenih tokova.

Srbija je podjednako izložena svim ovim rizicima jer danas nijedna zemlja ne može sama da se izbori sa njima – stoga su neophodni saradnja, razmena informacija kao i različita partnerstva.

Koji deo svog boravka ovde nikada nećete zaboraviti?

Znam da nikada neću zaboraviti gostoljubivost vašeg naroda, kao ni brojne prijatelje koje sam ovde stekao.

Budući da sam Italijan, bilo mi je veoma lako da se naviknem na srpsku kuhinju, a naročito sam srećan jer pravite izvrsnu italijansku hranu. Često idem na Adu Ciganliju na trčanje i uživam u šetnjama po Kalemegdanu, kao i u večerama sa prijateljima u nekom od mnogobrojnih sjajnih restorana u Zemunu. Moja porodica voli da mi dođe u posetu i tada često izlazimo ili putujemo po Srbiji uživajući u lokalnoj tradiciji i predivnim pejzažima. Još uvek postoji nekoliko mesta koje planiram da posetim i nadam se da ću uspeti to da izvedem do kraja svog mandata koji se završava na proleće 2014. godine.

Brigadni general Ornelo Baron rođen je 3. januara 1959. u gradu Kastelfranko Veneto. General Baron ima vazduhoplovnu značku i značku posebne patrolne jedinice, kao i univerzitetsku diplomu u oblasti vojne strategije, sa master diplomom u oblasti vojne strategije. Titulu brigadnog generala nosi od 2009. godine. Poseduje mnoge nagrade i odlikovanja: italijansku Medalju za mir u Avganistanu, italijansku Komemorativnu medalju za mirotvorstvo, Komemorativnu medalju NATO misije na Kosovu, Bronzanu zvezdu SAD i nemačku Sportabzeichen medalju, između ostalih. Oženjen je gđom Lorenzom i ima troje dece, Đoju, Jurija i Lizu.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista