Početna > Izdanja > Broj 059 > Workshop 2

Klijent je kralj

Kao što i mi imamo svoje klijente, kupce , mušterije, tako smo i mi klijent, na primer, nekoj banci gde imamo tekući račun, osiguranju gde osiguravamo auto, prodavnici gde kupujemo namirnice. Biti klijent ili kupac predstavlja cirkularnu pojavu. Klijent je centar svih dešavanja.

Mnoge kompanije i vlasnici biznisa se pitaju zašto im odlaze klijenti. Odgovor je: zato što nisu shvatili da je klijent kralj!

Svi polaze od sebe, gledaju da naprave super proizvod, da imaju najbolje karakteristike, osobine, da imaju nešto čime će sutra da se hvale i idu podignute brade. Da li su oni pitali šta misli ona druga strana koja sve to plaća tj. kupuje, kao krajnji potrošač i korisnik? Onaj ko ne vidi klijenta kao kralja, teško da je sebi postavio to pitanje.

Kod koncepta „klijent je kralj”, koji su to postulatikoji uopšte omogućavaju da ova filozofija ima osnova u modernombiznisu?

1.Direktor nam ne daje platu, već klijent!

Lepo je imati sposobnog menadžera koji zna svoj posao, ali na kraju dana se sve svodi na to koliko imamo para na računu i da li su nam neki klijenti platili fakturu ili nisu, i da li ćemo mi imati dovoljno sredstava da izmirimo svoje obaveze kako bi poslovne opereracije normalno funkcionisale.

2.Klijent nam omogućava da širimo biznis.

Lojalan klijent vredi mnogo više nego stotinu prolaznih kupaca. U Americi su rađene neke studije, i došlo se do zaključka da prosečan lojalan kupac Kadilaka za svoj život ostavi 216 000 dolara kompaniji, što kroz automobile, što kroz servisiranja i ostalo. Uzmimo, na primer, deset lojalnih klijenata. Za ceo svoj životni vek oni potroše oko 2 miliona dolara, što je ekvivalent stotini kupaca koji kupe jedan auto iste marke.

3.Partnerski odnos.

Tretmanom klijenta kao kralja, tj. osećanjem posebnosti, stvara se odnos koji često može da postane partnerski, i iz kojeg se otvara niz novih poslovnih mogućnosti. Nikad se ne zna ko je osoba sa čekovnom knjižicom i šta odnos sa njom može da donese u budućnosti.

4.Lojalan klijent štedi novac.

Mnogo su manji troškovi koji se odvajaju za postojeće klijente, u odnosu na sredstva koja su potrebna da bi se privukao novi klijent, počev od troškova istraživanja tržišta, do advertajzinga, prodajnih troškova itd. Sa postojećim lojalnim klijentima ti troškovi su minimalni, jer su oni već naviknuti na proizvode i vezani su pozitivnim iskustvom.

Koncept „klijent je kralj” neka je vrsta derivata sintagme Njegovo veličanstvo potrošač’’, i suština je da se celokupan marketing miks stavlja ne u funkciju proizvodnje i komapnije, već u funkciju zadovoljenja potreba potrošača i njihovih preferencija. „Klijent je kralj” samo dodatno objašnjava značaj i svrhu zadovoljenja potrošača kao subjekata koji odlučujuće deluju na poslovanje svake kompanije i razvoj biznisa.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista