Početna > Izdanja > Broj 059 > Giganti menadžmenta - FENDI

Giganti menadžmenta

FENDI

Kuća Fendi

Edoardo i Adel Fendi

Fendi je sinonim za italijanski prefinjen glamurozni stil. To je otvoreno prikazivanjebogatstva, senzualnosti i sklonosti ka udovoljavanju. Počeo je kao mali porodični biznis i danas izrastao u modnu imperiju sa vrhunskim prodavnicama širom sveta.

Adel Kazagrande, osnivač Kuće Fendi, otvorila je 1918. g, u Rimu malu prodavnicu krzna i kožne galanterije. Sedam godina kasnije (1925.), Adel se udala za Edoarda Fendija i promenila ime svoje prodavnice da se vidi njenonovo prezime. Fendijevi su imali čitav niz vernih privatnih klijenata, i 1938. g. su otvorili svoju drugu prodavnicu u Rimu.

U svetu mode, malo je imena koja bi mogla da nadmaše Fendi. Širom sveta poznat kao jedan od najpopularnijih modnih brendova, Fendi je postao trendseter u oblasti modnog dizajna.

Poznat širom planete po svojim baget tašnama, Fendi uživa popularnost i reputaciju s kojima retko ko može da se meri. Osim kožnog i krznenog asortimana ručnih tašni, ovaj brend izrađuje satove, pribor za pisanje, parfeme, naočare.

Međutim, Fendi proizvodi su obilatom upotrebom dragog kamenja i kvalitetnog krzna prvenstveno namenjeni eliti. Fendi može da se pohvali dugom i slavnom istorijom koja počinje 1925. godine, kada je osnovanan.

Edoardo i Adel Fendi su otvorili malu krznarsku radnju i prodavnicu kožne galanterije u ulici Via del Plebiscito u Rimu. Sedam godina nakon završetka Prvog svetskog rata, srednja klasa je očajnički nastojala da se oporavi u uslovima nestabilne privrede.

U to vreme Adelina radnja došla je kao dašak svežeg vazduha, jer je većina ljudi bila veoma zadovoljna kvalitetom tašni, korišćenim materijalom kao i vrhunskom izradom proizvoda od krzna.

Prvi uspeh prodavnice se mogao videti i iz činjenice da se ona proširila i da su Fendijevi 1932. g. otvorili drugu, veću i lepšu prodavnicu i atelje u ulici Via Veneto, koja se nalazila u kraju koji je polako prerastao u glavni trgovinski centar.

Kako se posao razvijao, prostor krznarske radionice se širio, a rasla je i reputacija Fendijevihmada su već i tada bili vrlo popularni u Rimu.

Međutim, i susedni gradovi su postajali svesni prisustva Fendijevih. Tada je brend postao sinonim za stil i ukus visoke klase.

Decu Edoarda i Adel Fendije privukao porodični posao. Ćerka Paola je prva pokazala zainteresovanost kad joj je bilo petnaest godina.Ostale četiri sestre su se uključile i nastavile da razvijaju posao nakon diplomiranja. Polovinom XX v. Italija je prolazila krozproces obnove zemlje posle Drugog svetskog rata, a istovremeno se širio pokret borbe za prava žena.

Edoardo je umro 1954. godine, ostavivši iza sebe posao isključivo u rukama Adele i njenih ćerki. Paola je preuzela krzna, Ana se koncentrisala na kožne proizvode, Franka je preuzela odgovornost za odnose s klijentima, Karla je postala poslovni koordinator, a Alda je vodila odeljenje prodaje. Sa pet aktivnih i blistavih mladih žena na kormilu, Kuća Fendije počela svoj uspon na stepenicama visoke mode za kožne proizvode.

Godine 1964. Fendi je bio poznat u celoj Italiji kao simbol klase i stila. Otvoreno je još nekoliko prodavnica, uključujući i onu u Via Borgognona.

Saradnja sa Karlom Legerfeldom

Godine 1965. je kreiran zaštitni znak FF i Fendi je počeo da sarađuje sa Karlom Lagerfeldom, mladim perspektivnim dizajnerom iz Pariza. Lagerfeld je samostalno promenio ceo koncept krzna i doneo jedinstvene ideje. Tokom narednih dvadeset godina, kompanija je stekla ogromnu popularnost i slavu, a u znak priznanja za doprinos koji je ostvarila Paola Fendi (najstarija ćerka) italijanski predsednik joj je dodelio titulu Viteza rada (Cavaliere del lavoro).

Fendisima

Treća generacija Fendijevih je 1987. g. stupila na novo tržište, Fendisima, koje je, uz krzna, proizvodilo sportsku odeću i male modne detalje. Fendisima se razvijala nezavisno od drugih proizvodnih linija koje je vodio Fendi. Godine 1989. je u celom svetu lansiran popularni parfem Fendi Uomo, što je najavilo još jedan veliki uspeh.Iste godine je otvorena prva velika prodavnica u Sjedinjenim Državama, čime se Fendi linija proširila izvan domovine. Sa širenjem tržišta, kompanija Fendi je proširena 1992. godine, uz povećanje proizvodnje i potpunu reorganizaciju poslovnih objekata.

Sestre Fendi su zaključile da ne mogu da nađu pravu odeću koju su želele da njihove manakeneke nose ispod krzna, i tako je kreirana linija odeće. Kvalitetne tkanine i dizajn koji su bili ispred njihovog vremena još jednom su doveli Fendi u središte pažnje.

Posle nekoliko godina (1994.), u komapniji su sprovedene upravne promene i trećageneracija Fendijevih je uvedena u Upravni odbor, a Paola Fendi je prepustila uzde kompanije svojoj sestri Karli Fendi.

Prema proceni iz1995. godine Fendi je imao preko 380 zaposlenih, pluspreko 2.000 radnika koji su na razne načine bili uključeni u poslovnu saradnju.

Oko 70% celokupne proizvodnje u Fendiju je namenjeno izvozu, a kompanija je imala preko sto butika, dva Fendi objekta za direktnu prodaju u Njujorku i Rimu, kao i 600 različitih prodajnih mesta u Italiji i širom sveta.

Danas je Fendi jedan od predvodnika u svetu mode i očekuje ogroman uspeh otvaranjem novih tržišta kao što je Dubai.

Fendi ima jedinstvenu i prelepu kolekciju naočara za sunce, uglavnom ženskih. U njoj je veliki broj modela različitih stilova, a svaki od njih se može dobiti u velikom broju boja.

Danas je Maria Silvia Venturini Fendi, ćerka Ane Fendi, na čelu odeljenja zaduženog za stil, a njihov glavni dizajner je Karl Lagerfeld. Kuća Fendi je i dalje korak ispred drugih, sa najsavremenijim dizajnom i hrabrim modnim detaljima.

Fendi je simbol visoke mode i drame, sa inovativnim kreacijama i kolekcijama koje uvek ostavljaju snažan utisak i iznenađuju modnu industriju. Povrh svega, oni nastavljaju da proizvode kvalitetna i luksuzna krzna za sve ljubitelje mode. Iako je1978. godine umrla u svojoj 81 godini, Adel Fendi je stvorila modnu imperiju koja je nadmašila sva njena očekivanja.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista