Početna > Izdanja > Broj 039 > Lifestyle - Djerdap

Lifestyle

Krstarenje Đerdapskom klisurom

Mogao je Dunav da bude tako atraktivan prolazeći i kroz neke druge predele, ali nije... Đerdapska klisura je zato vekovima izazov za putnike, trgovce, ratnike i mirotvorce, a usvajanjem Dunavske strategije sve je izazovnija za privrednike, kompanije i njihove zaposlene.


Krstarenje po Đerdapskoj klisuri je ekskluzivan program za organizovane grupe, jedinstven u ponudi hotela Đerdap iz Kladova. Od pristaništa u Tekiji, brod-restoran hotela Đerdap plovi klisurom uzvodno ka najlepšem delu Dunava, kroz živopisni Nacionalni park Đerdap, a zatim se vraća i kroz prevodnicu hidroelektrane spušta i usidruje ispred hotela, u Kladovu.

Iz iskustava koja nosimo sa poslednjeg krstarenja, jasno nam je zašto je ovaj program idealan za motivacione vikende, kompanijske proslave ili tim-bilding programe.

Brod Đerdap prima do 120 ljudi i „laganim hodom“ gospodari donjim tokom Dunava. Moderna kuhinja i restoran na brodu su inače retkost, a Đerdap se dodatno izdvaja autentičnim delikatesima sa ribljeg i etno menija. Kako vam zvuče „Smuđ na zaboravljeni način“, „Dimljeni tolstolobik u pesto sosu“, „Fileti morune u kurkumi“ ili specijalitet sa roštilja „Đerdapske rolnice“?

Upečatljiv spoj tradicionalne i moderne kuhinje...

Degustacija vina sa rajačkog i fruškogorskog vinogorja, tamburaši i muzika Podunavlja „začiniće“ šest sati plovidbe koji proteknu za tren.

Stručni vodič vodi nas kroz najveći arheološki muzej pod otvorenim nebom. Klisura otkriva Trajanovu tablu, na kojoj je zapisana povest o izgradnji drevnog rimskog puta početkom drugog veka nove ere; Veliki i Mali kazan, nekadašnje opasne virove; najveću kamenu skulpturu u Evropi – u steni uklesan lik dačanskog kralja Decebala, koji sa suprotne obale „motri“ na rimske osvajače; rumunski manastir Mrakoniju, koji se našao i na promotivnom spotu Srbije emitovanom na CNN-u...

Sa jedne strane Dunava – ušće reke Černe, sa druge živopisno izletište Hajdučka vodenica; plovimo kroz tesnac gde je Dunav najuži i najdublji u svom toku.

U povratku ka Kladovu, brod savladava i visinsku razliku između gornjeg i donjeg nivoa Đerdapskog jezera, prolaskom kroz prevodnicu hidroelektrane „Đerdap I“.

Tek sa reke i nakon krstarenja postaje jasno šta su morali da „pobede“ Rimljani, pre nego što su osvojili Dakiju.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista