Početna > Izdanja > Broj 037 > Workshop - Najčešće greške pri pravljenju CV-a

Workshop

Najčešće greške pri pravljenju CV-a

U pretprošlom broju pisali smo o tome kako pregovarati za platu na razgovoru za posao. Tema je naišla na veliko interesovanje čitalaca, pa kako sam ovih dana naišao na korisno uputstvo o 10 grešaka pri pripremi CV-a, poželeh da vam ga u ovom broju prenesem.

Evo 10 najčešćih grešaka na koje treba obratiti pažnju pri pravljenju CV-a.

1. Da je predugačak

CV ne sme da bude duži od 2 strane A4 papira. Najbolje jedna. Zamislite samo sa koliko strpljenja i pažnje poslodavac pregledava biografije posle 8 sati intervjua? Da li ima želje i vremena da čita duge priče? Obavezno ga učinite kratkim, jasnim i konciznim, a detalje ostavite za razgovor.

2. Da nije prilagođen konkursu

Obavezno prilagodite CV svakoj ulozi za koju se prijavljujete. Istražite kompaniju, kako biste svoje veštine istakli u CV-u. Šta rade, čime se bave, koji su im problemi? A posebno kakvi su ljudi koji već rade za njih, ko im nedostaje i zašto? Takođe, što se bolje upoznate sa kompanijom, bićete spremniji za razgovor, da možete postaviti inteligentna pitanja i pružiti pametne odgovore.

3. Da ne sadrži ličnu izjavu

Nemojte da pretpostavljate da će poslodavac očigledno videti vezu između vašeg iskustva i posla. Pripremite kratku ličnu izjavu, kojom ćete povezati svoje radno iskustvo sa ulogom na poslu, da poslodavac jasno vidi da će mu vaše iskustvo pomoći u poslu. Takođe, lična izjava treba da mu pokaže da vam je stalo da se zaposlite kod njih i da želite i volite da radite.

4. Da ima praznina između poslova

Praznine čine poslodavca sumnjičavim. Kad primete da nešto fali, prvo što će pomisliti je da ste nešto namerno sakrili, nešto što bi vas sprečilo da dobijete posao. Čak i da imate duži period praznine između dva posla, recite da ste to vreme koristili da učite i stičete nove veštine. CV mora biti van svake sumnje, jer je najveći strah poslodavca da će zaposliti pogrešnog čoveka.

5. Da je zastareo i neažuran

CV mora biti aktuelan, pa njegov sadržaj treba redovno osvežavati. Svaki put kad se desi neko novo iskustvo, novi važan klijent na poslu, nova škola, predavanje ili trening koji ste pohađali, kongres na kome ste učestvovali, odmah upišite u CV, dok vam je sveže u sećanju. Zabeležite događaje odmah, da ne ispustite važne detalje koje kasnije možete zaboraviti.
6. Da sadrži greške u pravopisu

Najlakši i najbrži način za poslodavca da u prvom koraku napravi užu selekciju CV-a je da prvo odbaci one sa greškom. To može biti slovna greška, greška u gramatici ili štampi. HR menadžeru, a posebno službeniku koji pregledava biografije, daćete time izgovor da u startu odbaci vašu aplikaciju i sebe pokrije pred pretpostavljenima, da je doneo dobru odluku time što vas je zbog greške izbacio sa liste.

7. Da sadrži lažne podatke

Nikada ne unosite lažne podatke, jer danas mnogi poslodavci proveravaju činjenice (brojeve i datume) koje napišete u CV, naročito ako uđete u uži izbor. Čak i ako vas ne otkriju tada, kroz intervju ćete pokazati nesigurnost u tim oblastima o kojima ste bili neiskreni i opet ćete „pasti“. Ne zaboravite da sa tim ljudima treba u budućnosti zajedno da radite, pa vam tek tada neće biti prijatno da otkriju da ste ih lagali.

8. Da je napisan uopšteno

Propratite svoja postignuća brojevima. Kad pišete o radnoj istoriji, nemojte samo reći da ste povećali prodaju, već pružite precizan podatak, recimo povećali ste je za 50% u 6 meseci. Izbegavajte uopštene prideve kao najbolji, najvredniji, najefektniji, već dajte konkretne primere gde ste, kada i za koliko bili najbolji.

9. Da izgleda ružno i aljkavo

Potrudite se da pravilno formatirate svoj CV. Koristite liste, jasno definisane paragrafe i pišite kratke rečenice. Koristite dizajnerski trik da ostavite dovoljno belog prostora (oko teksta i između kategorija), da raspored elemenata bude prijatan za oko. Ako nije prijatan za oko i vi im se nećete sviđati.

10. Da nema dobre ključne reči

Ako ste poslali svoj CV velikoj kompaniji, ključne reči mogu biti veoma važne za njegov odabir. Jednostavni i razumljivi nazivi poslova koje ste radili, oblasti poslovanja u kojima ste bili angažovani, učiniće da se vaš CV češće odabere pri izboru CV-a za neki posao. Takođe, vaš CV može završiti i na internetu, a tamo su ključne reči najvažnije.

Ovo, naravno, nije sve o čemu treba razmišljati pri pravljenju dobrog CV-a.

Vaš CV je kao izlog u Knez Mihajlovoj ulici, pored koga prođe mnogo ljudi.

Glavno pitanje je kako im privući pažnju da stanu i pogledaju u izlog? Pored toga, treba izazvati interesovanje da uđu u radnju i zainteresuju se za robu (da pročitaju vaš CV).

Zatim, kako da požele da kupe (da rade sa vama) i, na kraju, kako da ih stimulišete da to i učine (da vas zaposle)?

U sledećem broju obratićemo pažnju i na ove prodajne elemente CV-a, odnosno pokazaćemo kako ga kreirati, ali tako da privuče pažnju i pritisne emocionalne okidače poslodavca.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista