Početna > Izdanja > Broj 037 > Poslovna misao - Norman Vincent Peale

Poslovna misao

Norman Vincent Peale

Norman Vincent Peale je bio sveštenik i autor čuvene knjige „Moć pozitivnog razmišljanja“. Ta knjiga i drugi njegovi radovi su prodati u tiražu od nekoliko desetina hiljada. Tokom depresije, on, JC Panney i Thomas Watson – iz IBMa- svoje vreme su trošili na filantropiju. Peale je takođe imao i svoju radio emisiju više od pola decenije.

Evo nekih Pealeovih saveta.

„Svoje srce prebacite preko ograde, a ostatak će ići sam“, N.V. Peale

Fokusirajte se na današnji dan

„Nemojte sutrašnji dan nositi sa sobom u postelju.”

Fokusiranje na današnji dan i na sutrašnji kada dođe može vam uštedeti mnogo stresa i unaprediti vaš fokus i učinak. Naravno, možda će vam biti potreban plan za sutrašnji dan. Ali, kompulzivno razmišljanje o tome će vam samo skrenuti pažnju i dovesti do toga da ne možete da se koncentrišete na ono što se pred vama nalazi danas. Možete, tokom vremena, izgraditi naviku da trošite više vremena u sadašnjosti, a manje u zamišljanju budućih scenarija ili starih uspomena. To možete uraditi pomoću stvari kao što su fokusiranje na disanje ili vaše unutrašnje telo.

Nemojte ići okolo sa svetom na svojim plećima

„Manite se ideje da ste vi Atlas koji svet nosi na svojim plećima. Svet će nastaviti dalje i bez vas. Nemojte sebe uzimati tako ozbiljno.“

Neću mnogo vremena posvetiti ovoj tački ,mada je važno i zaista može promeniti vaše viđenje i sveta i vašeg života. Ova ideja mnoge stvari čini svetlijima.
Možete se iznenaditi ako jednostavno istupite i suočite se sa svojim preprekama.

„Suprotstavite se svojim preprekama i učinite nešto po tom pitanju. Uvidećete da nisu ni upola toliko snažne koliko ste mislili da jesu.“

„Mislilac „kako“ rešava probleme efikasno, jer ne gubi vreme na beskorisno „ako“, već direktno prelazi na dela u skladu sa kreativnim „kako“.“

Veoma je jednostavno da svoje vreme utrošite na razmišljanje i zamišljanje svih strašnih stvari, koje se mogu dogoditi ako se suprotstavite i suočite sa svojim preprekama i problemima u životu. Ali, ako to zaista učinite, te negativne slike se često i obistine u životu. One su, jednostavno, ogromna čudovišta koja ste stvorili u svom umu. Kao što se uradili kada ste bili dete i zamišljali čudovište u ormaru ili ispod svog kreveta. Kada se zaista suprotstavite i suočite sa svojim preprekama, videćete da to iskustvo nije tako loše kao što ste ga zamišljali. Ponekad je, zapravo, anti-klimatsko. Pomislite „Šta?! I to je to?!“

Dakle, nakon malo razmišljanja, istraživanja i planiranja kako možete da postignete nešto, samo prestanite da razmišljate. Nemojte upasti u zamku predugog razmišljanja i pravljenja čudovišta. Umesto toga, samo počnite i uradite to što treba da uradite.

Shvatite kako da prevaziđete

„Shvatite kako da prevaziđete bilo koju situaciju, ma kako se misterioznom ili nepremostivom može činiti.“

Razgovarajte sa ljudima, uradite neko istraživanje – u knjigama, na internetu itd. – i izmaglica anksioznosti i straha često nestaje. Situacija se može činiti strašnom jer nije shvaćena ili je nedefinisana i tako vaš um projektuje vaše najgore strahove iznad izmaglice koja zastrašujuće izgleda. Izgleda kao da bilo šta može iskočiti i napasti vas. Dakle, razumevanje može biti korisno. Previše razmišljanja, kao što je prethodno pomenuto, ne toliko.

Očekujte da dobijete ono što očekujete

„Bilo koja činjenica sa kojom se suočavamo nije toliko bitna koliko naš stav prema njoj, jer to određuje naš uspeh ili neuspeh. Ovakav način razmišljanja o činjenici može vas poraziti pre nego što išta učinite po tom pitanju. Ta činjenica vas savlada, jer smatrate da vas je savladala.“
„Osmislite i u umu neizbrisivo utisnite mentalnu sliku sebe kako postižete uspeh. Uporno zadržavajte ovu sliku. Ne dozvolite nikada da izbledi. Vaš um će tražiti da razvijete sliku… Nemojte izgrađivati prepreke u svojoj mašti.“

„Verujte da je moguće da rešite svoje probleme. Izuzetne stvari se dešavaju onima koji veruju. Dakle, verujte i odgovor će doći. Hoće.“

Videćete u stvarnosti ono na šta fokusirate svoj um. Vaš um može prihvatiti samo mali deo stvarnosti, a stav koji zauzmete prema onome što prihvatate, dozvoljava vam da vidite te stvari drugim očima.

Proročanstvo koje se samo ispunjava može biti moćno. Ako mislite da nećete uspeti, pronaći ćete u svojoj stvarnosti „dokaz“ da nećete uspeti. Ako mislite da ćete uspeti, vaš sistem fokusiranja u vašem umu – rektikularni aktivacioni sistem − će vam pomoći da pronađete prilike za uspeh u stvarnosti. Ono što bi ostalo „u pozadini“, kada se fokusirate na negativno, iznenada će iskočiti iz pozadine kada se fokusirate na pozitivno ili uspeh.

Sada, može biti uobičajeno ili „normalno“ da se fokusirate na negativno (možda sa povremenom iskrom pozitivnog). Ali, to je sve. Slobodni ste da odaberete ono na šta ćete se fokusirati sve vreme. Dakle, razmislite o onome na šta se fokusirate, jer je to ono što ćete videti. A ono što vidite je ono na osnovu čega ćete krenuti u akciju, a vaše aktivnosti u mnogome određuju vaše rezultate.

Pronađite prednosti problema

„Svaki problem ima u sebi klicu sopstvenog rešenja. Ako nemate nikakvih problema, nemate ni klice“.
„Ono što je vežba za mišiće, to su problemi za um, oni čine da on očvrsne i bude jači.“

Problemi vam mogu dati uvid i lekcije kako da rastete. Zato, ne budite potpuno obeshrabreni kada naiđete na problem.

Shvatite da obično postoji jedna ili više prilika u onome što predstavljate kao problem. Ako to redovno radite, biće lakše da svoje probleme ne shvatite suviše tragično, jer ih više ne posmatrate kao sasvim negativno iskustvo.

Kada se, dakle, suočite sa problemom, postavite sebi neko pitanje slično ovom: šta je sjajno u ovoj situaciji? Ili se zapitajte: šta iz ove situacije mogu da naučim?

Proverite svoju frazeologiju

„Posmatrajte svoj način govora ako želite da razvijete mirno stanje uma. Počnite svaki dan potvrđujući miran, zadovoljan i srećan stav i vaši dani će imati tendenciju da budu mirni i uspešni.“

„Nikada ne govorite kao poraženi. Koristite reči kao što su nada, verovanje, vera, pobeda.”

Reči koje koristite imaju ne malu moć. Ako koristite negativne reči, postoji tendencija da se osećate više negativno i da u svetu nađete više negativnosti. Ako koristite pozitivne i reči koje „dižu“, osetićete više ovakvih emocija. Ovo može zvučati pomalo blesavo, ali kada steknete naviku da zaista koristite više reči sa pozitivnim nabojem, uvidećete da to utiče na vaše raspoloženje i pogled na stvari.

Ne brzajte

„Da biste išli brzo, veslajte polako.”

Izazovno je ići brzo. Ali ako idete suviše brzo, vaš brod se može prevrnuti. Možete se bespotrebno saplesti i napraviti greške koje inače ne biste napravili, da ste samo išli sporijim korakom. Ili, možete biti u iskušenju da zgrabite sledeću veliku ideju, sledeću „čarobnu pilulu“, umesto ravnomernog putovanja utvrđenom stazom. Da biste zaista stigli tamo gde želite, može biti korisnije i efikasnije ako idete sporije, nego da brzate.
Razvijte najkorisniju naviku razmišljanja

„Naša sreća zavisi od navike uma koju gajimo. Dakle, vežbajte srećno razmišljanje svakog dana. Gajite veselo srce, razvijte naviku da budete srećni i život će postati zabava koja traje.“
„Ponavljanje iste misli ili fizičke aktivnosti se razvija u naviku koja, ako se dovoljno često ponavlja, postaje automatski refleks.“

Imate tendenciju da postanete ono o čemu najveći deo vremena razmišljate. Jedan problem može biti to što ne znate o čemu razmišljate najveći deo vremena.

Ako, na primer, pokušate „izazov pozitivnosti“ možete zaključiti da ćete utrošiti mnogo više vremena na negativne misli nego što zamišljate.

Takav izazov ili jednostavno pažljivo vođenje beleški tokom nekoliko dana može biti korisno da se sazna kako trošite svoje vreme i misli.
Da biste postavili pozitivni stav ili pozitivno razmišljanje u svoj um, treba da imate strpljenja.

To možda neće biti jednostavno i verovatno ćete zapadati u stare modele razmišljanja veliki deo vremena. Ali, otkrio sam tokom vremena, ovde govorimo o mesecima, da možete polako trošiti sve više i više vremena tokom sedmice uz pozitivne, umesto uz negativne misli. I nakon nekog vremena, pozitivne misli imaju tendenciju da postanu sve više i više automatske. Kao i kada igrate tenis, ne morate da razmišljate toliko o udaranju loptice nakon nekog vremena. To postaje automatski refleks.
Jedan koristan savet dok uspostavljate novu naviku razmišljanja je da u kontinuitetu podsećate sebe na to, postavljajući sebi pitanja koja vas održavaju nepokolebljivo na novom mentalnom koloseku. Ili vas vraća u kolosek, ako ste ispali.

Možete koristiti beleške koje ste ostavili na svom računaru, frižideru ili ogledalu u kupatilu, kako biste sebe podsetili da sebi zaista postavite ta pitanja.

Učite se ne samo na svojim greškama

„Svi smo čuli da moramo da se učimo na svojim greškama, ali mislim da je važnije da se učite na svom uspehu. Ako se učite samo na svojim greškama, verovatno je da ćete naučiti samo greške.“

„Proverite šta je to što ste uradili dobro i nemojte se izgubiti u uživanju u svojoj slavi. Tako ćete lakše ponoviti šta god da je to što ste uradili, a što je bilo kreator uspeha.“

Mislim da je ovo bio zanimljiv podsetnik. Naše greške su zanimljive, jer mogu često da nas nauče nečemu vrednom, ako samo pažljivije pogledamo ono što se dogodilo.

Ali, naravno, i uspeh je zaista korisno analizirati.

Ovde možemo pronaći možda ključne detalje ili nešto što smo uradili, što smo propustili u prethodnih 10 pokušaja.

Dakle, kako Peale kaže, nemojte se potpuno izgubiti u uživanju u svojoj slavi. Ili napraviti grešku da vidite svoj uspeh, tamo gde vam se samo jednom posrećilo. Dobro pogledajte šta se dogodilo i šta ste ispravno uradili. Što pre to bolje, jer pamćenje brzo bledi.

I zapišite to do čega ste došli, kako biste sprečili zbunjujuće zaključke.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista