Početna > Izdanja > Broj 036 > Giganti menadžmenta

Ingvar Kamprad

Giganti menadžmenta

Ingvar Kamprad

Šibice, ribu, olovke, Božićne čestitke i druge stvari prodavao je biciklom kao tinejdžer. Počeo je da prodaje nameštaj 1947. Pre 50 godina otvorena je prva prodavnica Ikea, a ime prodavnice je kombinacija inicijala njegovog imena i prezimena, njegove porodične farme i obližnjeg sela. Penzionisao se 1986, „viši savetnik“ kompanije i dalje neumorno radi na svom brendu. Ovog trenutka prodaje 9.500 artikala u 36 zemalja, štampa katalog na 27 jezika. Otvorena je deseta prodavnica u Kini u februaru ove godine, a kasnije ove godine se planira otvaranje prve u Dominikanskoj Republici. Sva tri sina rade u kompaniji. Štedljivi preduzetnik leti ekonomskom klasom, posećuje jeftine restorane i oprema svoj dom, uglavnom, IKEA proizvodima.

Ingvar Kamprad je rođen na jugu Švedske 1926. i odrastao je na farmi Elmtarid, u blizini malog sela Agunnarid. U ranoj mladosti shvatio je da može da kupi šibice na veliko u Stokholmu i proda ih po fer ceni na malo, uz dobar profit. Reinvestirao je tadašnji profit i proširio na ribu, seme, ukrase za jelku, hemijske i obične olovke. U 17. godini, otac mu je dao lepu nagradu za dobar uspeh u školi. Šta mislite na šta je potrošio novac? Osnovao je IKEA-u!

Nastanak IKEA-e

Ime IKEA je nastalo od Kampradovih inicijala (IK), plus prva slova Elmtarid i Agunnarid, farme i sela, gde je odrastao.

On je nastavio da širi svoje poslovanje na raznu robu, uključujući i novčanike, satove, nakit i čarape. Pošto je prerastao da mušterije obilazi pojedinačno, on to pretvara u neku vrstu improvizovanog rada poštom, zapošljava lokalni kombi koji prevozi mleko, za svoje isporuke.

Fokus na nameštaj

Godine 1947, Kamprad je uveo nameštaj u proizvodnu liniju Ikea-e. Korišćenje lokalnih proizvođača mu je dozvolio da snizi svoje troškove. Nameštaj je bio hit i 1951. godine, Kamprad je odlučio da prekine sa svom ostalom linijom proizvoda i fokusira se na nameštaj. Godine 1953. otvoren je prvi Ikea salon. Salon nameštaja je otvoren zbog pritiska konkurencije. IKEA je bila u ratu zbog cena sa svojim glavnim konkurentom. Salon je omogućavao ljudima da vide nameštaj, dodirnu ga, osete ga i da budu sigurni u kvalitet pre kupovine.

Konkurencija dovodi do inovacija

IKEA je sada postala poznata širom sveta, zbog svog inovativnog i modernog dizajna.
Skoro svi IKEA proizvodi su dizajnirani,tako da mogu biti spakovani u tkz ravno pakovanje, što smanjuje troškove isporuke, mogućnost oštećenja u transportu svodi na minimum, povećava kapacitet inventara prodavnice i olakšava korisnicima da sami nose nameštaj kući, bez potrebne isporuke. Ali glavni razlog za to je bio pritisak konkurencije prema dobavljačima, koji su, u stvari, bojkotovali IKEA-u, što je primoralo Ikea-u da radi sve sama.

Dobar dizajn, dobra funkcionalnost i dobar kvalitet, sa niskim cenama

Kampradova vizija je pokretačka snaga koja stoji iza uspeha Ikea-e. IKEA zapošljava dizajnere, koji su dobili brojne nagrade proteklih godina.

Kamprad veruje da kompanija postoji ne samo da poboljša živote ljudi, već da poboljša i same ljude.

Samoposluživanje u prodavnici i lakoća sklapanja nameštaja nisu samo kontrola troškova, već i prilika za osećaj samozadovoljstva.
Sve u porodici

Kamprad je bio veoma lukav u stvaranju organizacione strukture IKEA-e.IKEA je,yapravo, Holandska kompanija, u potpunosti kontrolisana od strane porodice Kamprad, sa različitim holding kompanijama koje rukovode različitim aspektima Ikea-e, kao što su franšiza, proizvodnja i distribucija.

IKEA čak ima investicionu bankarsku granu. Kamprad se u više navrata suprotstavio pritisku da kompanija bude javna, smatrajući da bi to usporilo procese donošenja odluka, koje su omogućile fenomenalan rast.

Štedljivost i milosrđe

S jedne strane, Kamprad ima reputaciju da je „jeftin“. On ide metroom na posao, a kada vozi, to je stari Volvo.

Glasine kažu da kada boravi u hotelu, ako mu se pije jedan od onih skupih sokova iz minibara, on ga kasnije zamenjuje istim koji je kupio u obližnjoj prodavnici.

Ipak, Ikea ima dugu tradiciju u pomoći zajednici i filantropiji, svaka prodavnica je ohrabrena da podrži lokalne ciljeve, kao i međunarodno pokroviteljstvo UNICEF-a i drugih.

Kompaniju sada zajednički vode tri sina gospodian Kamprada, Peter (44) , Jonas (41) i Matijas (39) , jer njihov otac ne želi da iko ima potpunu kontrolu.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista