Početna > Izdanja > Broj 035 > Lifestyle

Multimedijalni tablet

Creative ZiiO 7“ 8GB

Nakon „cunamija“ koji je prošle godine napravio Apple sa svojim iPad uređajem, sada je došao na red da i drugi malo surfuju na tom talasu. Krajem prošle godine su neki proizvođači predstavili svoje tablet modele, najavivši 2011. kao godinu tableta.

Dijagonale ekrana su standardizovane na 7 ili 10 inča, što su i optimalne veličine, u zavisnosti od toga da li želite više mobilnosti ili dodatne mogućnosti koje pruža veliki displej. U pokušaju da pronađu pravi recept za zadovoljenje potreba kupaca i idealan odnos cene i ponuđenih funkcionalnosti, proizvođači će sigurno pokušati i da specijalizuju svoje favorite za određene namene, pa se može očekivati mnogo inovativnih rešenja. Jedno od njih stiže nam iz kompanije Creative, poznate prvenstveno po multimedijalnim plejerima i audio opremi.

Model ZiiO 7“ poseduje široki ekran dijagonale 7 inča i odnosa dijagonala 16:9, sa rezolucijom od 480x800 piksela, što je nešto manje nego kod konkurenata, ali je zanimljivo da se to u realnom radu praktično i ne primećuje. Ono što svakako više smeta jeste činjenica da se radi o rezistivnom displeju, čime je isključena mogućnost korišćenja multitouch funkcionalnosti. Zauzvrat, tu je povelika i udobna stylus olovka, za „bockanje“ po ekranu, koju smo mi relativno malo koristili – prsti su bili sasvim dobri, pa će vam ona retko biti potrebna.

Sa druge strane, ono gde ZiiO blista jeste kvalitet zvuka, nešto što je očekivano od Creative-a i što definiše ovaj tablet kao namensku multimedijalnu spravu.

Zbog toga se u oglasima i ističe slogan „pure wireless entertainment tablet“, pri čemu ono „wireless“ ne upućuje samo na mogućnost bežičnog umrežavanja, već i na Creative X-Fi tehnologiju koju koristi nekoliko serija njihovih zvučnika i audio sistema, pa audio signal sa ZiiO tableta možete da šaljete bežičnim putem do zvučnika i tako u svom domu ili kancelariji postignete stvarni princip bežične multimedije. Naravno, ovaj model ujedno može da posluži i kao video plejer, bilo da koristite ugrađeni ekran ili da uređaj putem HDMI kabla povežete sa TV aparatom. U tom slučaju podržana je 720p HD rezolucija, što je više nego dovoljno čak i za izbirljivije filmofile, a proizvođač se potrudio da obezbedi sve potrebne softverske alate.

Procesor koji pokreće uređaj koji danas predstavljamo takođe potpisuje sam proizvođač, ali se proizvodi u delu kompanije koji se zove ZiiLABS. Premda nov na tržištu, ovaj procesor obezbeđuje dovoljno snage za nesmetani rad svih hardverskih komponenti, i pored toga što čipset ne omogućuje toliko moćnu podršku za grafički zahtevnije video igrice.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista