Početna > Izdanja > Broj 035 > Lifestyle

Četiri modela BMW Grupe dobila

GOOD DESIGN nagradu za 2010. godinu

BMW serije 5 Sedan, MINI Countryman, BMW S 1000 RR i BMW koncept za dizajn serije 6 su četiri modela BMW Grupe, koji su u Minhenu nagrađeni od strane GOOD DESIGN Award za 2010. godinu.

GOOD DESIGN Award je najprestižnije internacionalno priznanje, koje je ponovo prepoznalo standard dizajna BMW Grupe. Nagrađeni automobili će biti predstavljeni na godišnjoj izložbi Good Design Show, koja će biti održana juna 2011. godine u muzeju arhitekture Chicago Athenaeum.

Najstarija i najuglednija nagrada za dizajn, GOOD DESIGN nagrada, ustanovljena je u Čikagu 1950. godine, a dodeljuje se i danas od strane institucija Chicago Athenaeum i European Centre for Architecture, Art Design i Urban Studies. Tokom šest decenija, prestižna nagrada je dodeljivana dizajnerima i radionicama za posebne inovativne i vizionarske proizvode, koncepte i ideje koje prevazilaze prosečan dizajn. Selekcija dobitnika nagrade zasniva se na kriterijumima funkcionalnosti estetike, uz kriterijume dopunjene odredbama o očuvanju prirodne sredine, primenjene na dizajn i u skladu sa aktuelnim tendencijama. U 2010. godini, nezavisni eksperti za dizajn i arhitekturu napravili su selekciju od 500 predloga pristiglih iz 37 različitih zemalja.

Dizajn novog BMW Sedan serije 5 izražava svoj premijum kvalitet i istaknuti komfor u vožnji, dok se njegov sportski duh odražava u dinamičnim linijama. Estetske prednosti BMW serije 5 Sedana leže u savršeno izbalansiranim proporcijama i preciznim završnim detaljima. Ovo nije prva nagrada koju je ovaj model osvojio. Zahvaljujući jedinstvenom dizajnu, nagrađen je priznanjem iF Product Design za 2011. i najprestižnijom nagradom za dizajn proizvoda u Nemačkoj, Design Award za 2011. godinu.
MINI Countryman je najskuplja interpretacija MINI vozila. Kao prvi MINI sa četvoro vrata i sa dužinom od preko 4 metra, MINI Countryman, kao predstavnik tipičnog MINI dizajna, ukazuje na veliku bliskost sa brendom, a izdvaja se iznenađujućom spoljašnjošću i naglašenim unutrašnjim praktičnijim dizajnom.

Visoko dinamični dizajn motocikla BMW S 1000 RR prikazuje nasleđe trkačkog motora na otvoren i autentičan način. Dizajn njegovog ravnog prednjeg dela predstavlja zaštitni znak, kao i asimetrično postavljena prednja svetla.

BMW koncept za dizajn serije 6 je oduševio žiri svojim kontrastom: dok motor otkriva neverovatne mehaničke performanse, nežna spoljašnjost ostvaruje blizak odnos sa vozačem.

Jedinstven kvalitet dizajna BMW Grupe je još ranije prepoznat i nagrađen od strane GOOD Design Award: godine 2008. nagrada je dodeljena modelima BMW serije 3 kabrio, BMW serija 1 kupe i MINI Cooper S Clubman, kao i BMW motorima; 2007. godine nagrađeni su novi BMW X5, BMW serija 3 kupe, novi MINI i tri BMW motora.

BMW Grupa

Grupa BMW je jedan od najuspešnijih proizvođača automobila i motocikala na svetu, sa svojim robnim markama BMW, MINI i Rolls - Royce. Kao firma svetskih razmera, Grupa BMW vodi 24 proizvodna pogona u 13 zemalja i ima prodajnu mrežu razvijenu u preko 140 zemalja sveta.

Grupa BMW je dostigla prodaju od približno 1,29 miliona automobila i preko 87.000 motocikala u fiskalnoj 2009. godini. Ukupan prihod je iznosio 50,68 milijardi evra. Na dan 31. decembra 2009, firma je zapošljavala približno 96.000 saradnika u celom svetu.

Uspeh Grupe BMW je oduvek zasnovan na dugoročnom razmišljanju i odgovornom delovanju. Kompanija je stoga uspostavila ekološku i društvenu održivost kroz lanac vrednosti, sveobuhvatnu odgovornost proizvodnje, kao i jasnu opredeljenost za očuvanje prirodnih resursa, kao integralnog dela strategije. Kao rezultat ovih napora, Grupa BMW je u poslednjih šest godina rangirana kao lider u industriji, prema Dow Jones indeksima održivosti.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista