Početna > Izdanja > Broj 035 > Intervju

Intervju

Andrej Beslać, direktor razvoja poslovanja, Carlsberg Srbija

Pivaru „Čelarevo” osnovao je 1892. godine Lazar Dunđerski, u to vreme jedan od najistaknutijih srpskih veleposednika, u Čelarevu, na poljoprivrednom imanju svoje porodice. Početni kapacitet pivare iznosio je 10.000 hl godišnje. Nakon završetka II Svetskog rata, u postupku nacionalizacije, pivara je od privatnog postala državno i društveno vlasništvo. Značajan tehnološki razvoj pivare počinje tek 70-ih godina dvadesetog veka, mada je sve do 1975. godine proizvodnja iznosila oko 150.000 hl piva godišnje. Tokom 1980. godine, sagrađena je, za tadašnje pojmove, najmodernija hala sa dve linije za otakanje piva u flaše, kao i moderni sistem hlađenja i otakanja u burad. Posebno nagli razvoj pivara doživljava 1990. godine, kada se montira najsavremenija, potpuno automatizovana variona, kapaciteta 1.200.000 hl godišnje. U toku svoje istorije, pivara „Čelarevo“ je proizvodila: Dunđerskovo pivo, Čib pivo, Tref zlatno pivo, Standard pivo, Herkules crno pivo, Export ala Pilsen, Novosadsko pivo, Specijalno crno pivo, Lav pivo-specijal. Septembra 2003. godine, većinski deo akcija Pivare Čelarevo a.d. otkupila je kompanija Carlsberg Breweries A/S. Privatizacija pivare „Čelarevo“ predstavlja jednu od najuspešnijih privatizacija u Srbiji, a kompanija Carlsberg se nalazi među najvećim stranim investitorima u srpsku privredu. Vrednim radom i zalaganjem svih zaposlenih, pivara je zadovoljila standarde i kvalitet, i tako, novembra 2005. godine, ponela prestižno ime Carlsberg Srbija d.o.o. i postala deo međunarodnog koncerna za proizvodnju piva Carlsberg Breweries A/S.

Andrej Beslać

Sagovornik PROFIT magazina je gospodin Andrej Beslać, direktor razvoja poslovanja kompanije Carlsberg Srbija.

Gospodine Beslać, kada i gde ste rođeni? Koje škole ste završili?

Rođen sam 1976. godine u Beogradu. Većinu svog obrazovanja sam stekao u inostranstvu, BBA diplomu iz oblasti finansija sam stekao u Americi, dok sam magistrirao Političke nauke na poznatom Institutu političkih nauka u Parizu – oblast poslovne administracije, ekonomije i finansija, kao i jednogodišnji postdiplomski program specijalizovan za tržišta kapitala, opcije, fjučerse i ostale finansijske derivate.

Kako je tekao put Vaše karijere?

Posle provedenih godina na Pariskoj berzi, krajem 2002. odlučujem da se vratim u Srbiju i započnem svoju profesionalnu karijeru. Prvo zaposlenje bilo je u Cementari Popovac, koja je upravo u tom periodu i privatizovana od strane kompanije Holcim. Na poziciji finansijskog kontrolora radio sam na uvođenju procedura i standarda švajcarske kompanije, kao i strukturiranju tek privatizovanog giganta. Bili su to veoma zahtevni poduhvati, koji su mi mnogo značili u daljoj karijeri, s obzirom da je kompanija potpuno reorganizovana. Sada predstavlja jednu od najuspešnijih kompanija u Srbiji.

Prilika za novim dokazivanjem u tek privatizovanoj Pivari Čelarevo dovela me je 2005. godine u dansku kompaniju Carlsberg, koja je par meseci ranije ušla na naše tržište, kupovinom već pomenute pivare, i to na poziciju nacionalnog DSD menadžera, gde sam bio odgovoran za poslovanje DSD centara, kao i implementaciju projekta Direktne prodaje i distribucije. Nakon dve godine rada u kompaniji, preuzeo sam funkciju direktora marketinga, gde sam bio odgovoran za strateški razvoj brendova iz portfolia kompanije.

U periodu od januara 2008. godine do februara 2010. godine, bio sam na poziciji generalnog direktora austrijske kompanije CITY EXPRESS, zadužen za celokupno poslovanje kompanije, primenu standarda matične kuće AUSTRIAN POST, kao i implementaciju najnovijih logističkih i softverskih rešenja iz oblasti paketne dostave.

Na poziciju direktora razvoja poslovanja u kompaniji Carlsberg Srbija došao sam 01. februara 2010. godine.

Carlsberg Srbija je vrlo brzo uspostavila način poslovanja, koji propisuje tako velika korporacija i uvela standarde iste kao i u drugim pivarama u zapadnoj Evropi, koje poseduje Carlsberg Grupacija. Takođe je uspeo da oformi tim eksperata, koji je na najbolji način realizovao sve zadatke i ciljeve koji su pred njega postavljeni. Rad u takvoj internacionalnoj kompaniji zasniva se na podržavanju pobedničkih ponašanja, timskom duhu, priznavanju uspeha, kao i deljenju iskustava koje Carlsberg poseduje u preko 150 zemalja gde posluje.

Od kada je Carlsberg prisutan na tržištu Srbije?

Carlsberg Srbija je akvizicijom Pivare Čelarevo, 2004. godine ušao na srpsko tržište piva. Sa samo 10% učešća na tržištu piva i kao peti igrač, postavljen je veoma zahtevan i težak zadatak da se pivara sa svojim brendovima probije do vodećih pozicija. Šest godina kasnije uspeh je evidentan, jer trenutno posedujemo skoro 30% tržišta i nalazimo se na drugoj poziciji. Iako je ekonomska kriza uticala na pad konzumacije piva u Srbiji, mi smo i u 2010. obezbedili rast od 6% naspram 2009. To nam je dokazalo da pravilni strateški potezi i naporan rad donose rezultate, čak i kada se nalazimo u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, koja pritiska sve delove društva.

Carlsberg Srbija predstavlja jednu inovativnu kompaniju. Koje ste inovacije uveli u protekloj 2010. godini?

Najveća i najbitnija inovacija u 2010. godini bila je nova Lav boca. Ona nam je omogućila da pružimo našim potrošačima jedinstveno iskustvo spajanja lepog i kvalitetnog i da postavim taj brend rame uz rame sa najvećim svetskim pivskim markama.
Pored nove Lav boce, ponudili smo našim potrošačima, koji tragaju za jedinstvenim jakim pivskim ukusima, Lav tamno pivo.

Kažite nam nešto o portfoliu i nekim strateškim planovima na tom polju?

Naša kompanija poseduje u svom portfoliu brendove koji pokrivaju ukuse svih naših potrošača.

Merak, kao kvalitetno pivo sa pristupačnom cenom, pored dvolitarke u plastičnoj ambalaži, od januara 2011. puni se i u povratnoj 0.5 staklenoj ambalaži.

Lav, kao naš najveći brend, dokazuje svojim kvalitetom, ukusom i vrednošću zašto je deo svakodnevnice milionima potrošača.

Tuborg, kao brend koji „voli muziku“, targetira grupu konzumenata koja je mlađa i voli da udiše život punim plućima.

Carlsberg, kao super premium brend, predstavlja „verovatno najbolje pivo na svetu“ kao što i sam slogan označava.

Koji je najbolji brend kompanije, a koji je Vaš omiljeni brend?

Lav je naš najveći brend, ali svi brendovi zaslužuju podjednaku pažnju i proizvod su dubokog analiziranja potreba naših potrošača. Za našu kompaniju, potrošači su u srcu svake naše odluke, pa odatle i tolika posvećenost istraživanju njihovih potreba.

Kakvi su planovi za naredni period, kada je poslovanje kompanije u pitanju?

Kao što sam napomenuo, za prva dva meseca već smo ponudili našim potrošačima dve inovacije, Merak u povratnoj 0,5 staklenoj ambalaži, kao i Somersby, kosmopolitansko osvežavajuće piće od jabuke. U martu ćemo izaći, prvi put u istoriji Srbije, sa pivom koje su napravili naši potrošači. To će biti jedinstven zajednički proces, iz koga će se izroditi brend koji će ukusom, izgledom i imenom biti plod zajedničke saradnje naših potrošača i pivare.

Planirano je bilo da Carlsberg u 2010. godini uloži oko 14 miliona evra u proizvodnju, prodaju i razvoj logistike. Da li ste ostvarili ovaj plan u prethodnoj godini i kakav je plan ulaganja za 2011. godinu?

Sama investicija u novu Lav bocu bila je vredna 11 miliona evra, a pored toga, jedina smo pivara koja je otvorila pogon za preradu otpadnih voda vredan 5 miliona evra, izgradili dodatni magacin i uložili dodatna sredstva u prodajnu opremu i time premašili planiranu cifru investicija. Za ovu godinu, kroz razne inovacije i razvoje različitih procesa u našim operacijama, planiramo sličan nivo investicija.

Da li je tržište piva u Srbiji dovoljno razvijeno, u odnosu na druge zemlje u regionu?

Tržište piva u Srbiji je dosta segmentirano i najveći udeo tržišta poseduju tri multinacionalne kompanije, Starbev (bivši Inbev), Carlsberg i Heineken - USP. Slična situacija je i u zemljama u okruženju, gde iste kompanije takođe poseduju pivare.

Recite nam nešto o borbi za pozicioniranje na tržištu.

Borba za pozicioniranje na tržištu zasniva se na pravilnim strateškim odlukama implementacije naših ideja na terenu, kao i osluškivanju potreba naših potrošača. U svakom momentu težimo da pozicioniramo pravi proizvod na pravom mestu.

Koliko se tržište Srbije razlikuje u odnosu na tržišta okolnih zemalja, u poslednje dve godine?

Trend tržišta piva, koje beleže zemlje regiona, sličan je onom u Srbiji. Poslednje dve godine konzumacija piva drastično opada usled ekonomske krize. Takođe se beleži rast učešća u ukupnom prometu piva sa „popularnom“ cenom, dok se beleži u isto vreme pad volumena u premium segmentu.

Koji su glavni postulati kompanije?

Carlsberg Srbija osigurava značajan rast i dugoročnu profitabilnost, kao najomiljenija kompanija za proizvodnju piva i pića od strane potrošača, kupaca, akcionara, zaposlenih, dobavljača i društvene zajednice, kroz brendove, usluge i stavove koji premašuju očekivanja tih interesnih grupa. Osnovni postulati kompanije Carlsberg Srbija su pobednička ponašanja, na kojima se zasniva čitavo poslovanje organizacije:

• Zajedno smo jači.
• Želimo da pobeđujemo.
• Naši klijenti i potrošači su ključni deo svake naše donete odluke.
• Svako od nas ima mogućnost da menja stvari na bolje.
• Društveno smo odgovorni.
Carlsberg je prisutan u preko 150 zemalja širom sveta. Kakva su Vaša predviđanja za Carlsberg u Srbiji u narednoj deceniji?

Naša strategija i cilj jesu da postanemo vodeća pivska kompanija u zemlji, posvećena zadovoljavanju svojih interesnih grupa, pružanjem najkvalitetnijih proizvoda i usluga, donoseći zabavu i zadovoljstvo potrošačima kroz inovativan i dinamičan duh.

S obzirom da smo imali zavidan rast u poslednjih šest godina, uvereni smo da ćemo veoma brzo postići taj cilj.
Koliko kompanija ulaže u razvoj zaposlenih?

Jedna od najvažnijih poluga koje kompanija poseduje su njeni ljudi. Carlsberg Srbija se svakodnevno trudi da razvija zaposlene kroz razne razvojne programe, kao i da detektuje talente koji će dobiti poseban akcenat u njihovom razvojnom planu („Open Carlsberg“ projekat). Takođe, pokušavamo da kod svakog zaposlenog probudimo žeđ za uspehom i probudimo i razvijemo pobednička ponašanja.

Koliko se kompanija oslanja na matičnu Carlsberg Grupaciju?

Carlsberg Srbija ima ogromnu podršku matične kuće. Pored globalnih strateških projekata u kojima aktivno učestvujemo na njihovoj izradi i implementaciji, imamo pristup i pomoć svih sestrinskih kompanija, koje posluju na 150 tržišta širom sveta. Razmena iskustava su neprocenjivo bogatstvo koje često koristimo.

Poznato je da je kompanija naročito aktivna u oblasti društveno-korporativne odgovornosti. Kolika su ulaganja kompanije u te projekte?

Mi u kompaniji Carlsberg Srbija verujemo da nam aktivan razvoj korporativne društvene odgovornosti može pomoći da otklonimo rizike, privučemo i zadržimo zaposlene, poboljšamo svoju reputaciju, redukujemo negativne socijalne uticaje i negativne uticaje okoline, i time u potpunosti ojačamo naše poslovanje. Poslovanje kompanije Carlsberg Srbija posvećeno je davanju pozitivnog doprinosa društvu i okolini razvojem i implementacijom odgovorne poslovne prakse koja, ujedno, obezbeđuje i ostvarivanje finansijskih uspeha.

Kao pivarska kompanija sa najbržim rastom, naš uticaj na društvo konstantno raste. U skladu s tim, strateški i sistematizovan pristup korporativnoj društvenoj odgovornosti je od krucijalne važnosti.

Korporativna društvena odgovornost predstavlja jednu višestruku oblast, počev od ljudskih prava, prava radnika i poslovne etike, do svesti o životnoj sredini i odgovornoj konzumaciji piva. S obzirom da je to oblast koja se prepliće kroz mnoge sfere poslovanja, ne postoji funkcija ili posao u našoj kompaniji koji se ne bavi pitanjima društvene odgovornosti.

Zašto ste došli baš u kompaniju Carlsberg Srbija?

Carlsberg Srbija svojim postulatima predstavlja „verovatno najbolju kompaniju na svetu“ i u potpunosti odgovara mojim moralnim, intelektualnim i emotivnim principima.

Koje pivo vi pijete?
Kada gledam fudbal pijem Lav, kada izlazim pijem Tuborg, a kada sam sa prijateljima pijem Carlsberg.

Na koji način provodite slobodno vreme?

Volim skijanje, tako da u sezoni i kada mi slobodno vreme omogući opuštam se uz ovaj sport.
Da ste u mogućnosti, šta biste promenili u dosadašnjoj karijeri?

Za sada ne bih ništa menjao…

Kakva su Vaša dalja očekivanja u karijeri?

Moja očekivanju su da kroz razne inovacije, projekte i razvoj strategije steknem iskustvo i znanje koje će nam omogućiti da postanemo broj jedan u industriji piva.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista