Početna > Izdanja > Broj 033/034 > Giganti menadžmenta

Giganti menadžmenta

James & John Chivas

Osnivači Chivas-a, braća Džejms i Džon Čivas, snažno su verovali da se moć viskija nalazila u njegovoj sposobnosti da stalno održava visok standard, a početkom XIX veka počeli su da prave vrste viskija, glatke i uvek visokog kvaliteta mešavine. Bili su istinski pioniri umetnosti mešanja. Čivas braća su, takođe, dalekovido investirala u dragocenu aparaturu za fino sazrevanje viskija, kako bi se obezbedio stalni kvalitet njihovih ukusa tokom vremena. Džejms Čivas je postavio model za svoje viskije koji se zasnivao na dva osnovna principa: stare, zrele zalihe i poseban Speyside akcenat. Izuzetne standarde, uspostavljene od strane osnivača kompanije, je sprovodila svaka sledeća generacija. Na prelasku u XX vek, Čivas braća su ponovo ispisala istoriju stvarajući premijum ukus pod nazivom Chivas Regal. Danas se jedinstveni stil Chivas Regal održava po istim, 200 godina starim standardima, od strane master blendera Čivas braće.

Chivas Regal je mešavina škotskog viskija, proizvedena od strane Chivas Brothers, u vlasništvu Pernod Ricard. Prema pakovanju brenda, Chivas Brothers je prvi ustanovljen 1801. u Aberdinu, Škotska.

Koreni Chivas Brothers se mogu pratiti do otvaranja piljare u King ulici, broj 13, u Aberdinu 1801. godine. Prodavnica je prodavala luksuzne prehrambene proizvode, egzotične začine, francuski brendi i karipski rum bogatoj klijenteli. Godine 1842, Chivas Brothers su određeni da snabdevaju kraljevsku porodicu u Balmoral zamku, prilikom prve posete kraljice Viktorije Škotskoj.

The House of Schivas, veliki posed, izgrađen je u Aberdinširu godine 1640. Ime je izvedeno od galske reči „seamhas“ što znači usko mesto.

Godine 1843, Chivas Brothers su dobili kraljevsku garanciju za snabdevanje kraljice Viktorije. Chivas Brothers su opisani godine 1890. kao „nedvosmisleno najbolja firma za snabdevanje u severnoj Škotskoj“ od strane časopisa Scotland of Today. Tokom 1850-ih, Džejms Čivas je odlučio da odgovori rastućoj potražnji svojih kupaca za viskijem, počevši da meša viskije, kako bi se dobila ispravna mešavina Chivas Brothers. Njihov prvi mešani škotski viski je dobio ime „Royal Glen Dee“ i lansiran je, a sledila ga je 1860-ih njihova druga mešavina škotskog viskija, „Royal Strathythan“.

Ranih 1900-ih, Chivas Brothers su odlučili da naprave svoj najstariji mešani škotski viski za izvoz u SAD, gde je procvat ekonomije na prelazu u novi vek tražio luksuznu robu. Viski je dobio ime Chivas Regal.

Chivas Regal 25 Year Old je lansiran 1909. kao originalno luksuzni i postao je vodeći brend u SAD. Chivas Regal je nastavio svoj uspeh do prohibicije 1920-ih.

Chivas Regal je 1949. kupljen od strane Seagrams, koji su obezbedili mnogo bolju distribuciju i sistem marketinga.

Chivas Regal je ponovo lansiran kao Chivas Regal 12 godina star u SAD-u nakon kraja prohibicije i II svetskog rata. Chivas je postao moderni brend doba, a povezivan je sa Frenkom Sinatrom i Rat Pack.

Chivas Regal je škotski viski koji je tražio Sinatra, zajedno sa drugim alkoholnim pićima u „bekstejdžu“ prilikom koncerata, a Chivas je bio sponzor Sinatrine Diamond Jubilee Tour 1990.

Godine 1950, kompanija Chivas Brothers je mogla da kupi Strathisla Destillery koja je proizvodila Strathisla Single Malt, koji se koristi za Chivas Regal mešavinu.

Chivas Regal asortiman je proširen lansiranjem starijih viskija, 1997. lansiranjem Chivas Regal 18 godina star i 2007. lansiranjem Chivas Regal 25.

Chivas Regal je kupljen od strane Pernod Ricard godine 2000, po raspadu Seagrams Grupe.

Chivas Regal je globalno poznat kao najbolji premijum mešani škotski viski, koji postavlja standarde izvrsnosti za sva destilisana alkoholna pića. Svojim kompleksom glatkih aroma i „smoky“ ukusom izbalansiranim sočnom aromom, Chivas Regal je postao favorit stručnjaka, obrćući oko 3 miliona kutija širom sveta godišnje, što je preko 30 miliona flaša godišnje – oko jedne flaše svake sekunde, 24 časa dnevno, 365 dana u godini.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista