Početna > Izdanja > Broj 032 > Lifestyle - Samsung P1000 Galaxy Tab

Samsung P1000 Galaxy Tab

Nova moda

Kao i više puta pre, kompanija Apple je bila rodonačelnik jednog potpuno novog koncepta uređaja. Ovog puta „krivac“ se zove iPad i odgovoran je za (najavljenu) lavinu tzv. tablet računara. Jedan od prvih konkurentskih proizvoda je stigao iz Samsunga i „odaziva“ se sa Galaxy Tab. Kao i gore pomenuti model, i Tab izgleda kao da je izašao iz filma naučne fantastike, a sigurno je da može biti više nego koristan svakom svetskom putniku i onima koji veći deo vremena provode u pokretu.

Njegov 7-inčni ekran je glavna osobenost i omogućava Tab-u komotan prikaz informacija i udobno uživanje u surfovanju internetom ili gledanju filmovima. Displej je urađen u AMOLED tehnologiji, koja garantuje visok kontrast i neverovatno sjajne boje, a sa rezolucijom 1024x600 piksela na relativno malom ekranu „gustina“ slike je izuzetno visoka, pa je ona oštra i jasna.

Galaxy Tab je baziran, sa hardverske strane, na ARM Cortex sa radnim taktom od 1 gigaherc, koji obezbeđuje dovoljno snage za brz rad svih funkcionalnosti, a tu je i grafički čip kako bi se i HD filmovi lepo reprodukovali.

Pored pozamašne količine radne memorije, postoji i 2 GB internog prostora za smeštaj ličnih podataka, kao i preinstalirana microSD memorijska kartica kapaciteta 16 GB. Pošto je ovo Internet tablet uređaj, mogućnost povezivanja je imperativ, pa imamo WiFi čip koji ispunjava 802.11 b/g/n standarde, Bluetooth i GSM modul sa podrškom za 3G mreže.

Tab može da funkcioniše i kao telefon, premda vam za to trebaju slušalice sa mikrofonom, a i bilo bi pomalo neobično da toliki aparat držite prislonjen na uvo (iako je moguće).

Od ostalih komponenti važno je da istaknemo GPS navigaciju, za koju je obezbeđena softverska podrška u vidu poslednje verzije Google Maps aplikacije sa opcijom navigacije „od vrata do vrata“, uključujući i veoma detaljne mape naše zemlje.
Korejski proizvođač se odlučio za operativni sistem Android u aktuelnoj verziji 2.2, označenoj kao Froyo. To, između ostalog, znači da je obezbeđena potpuna podrška za visoku rezoluciju ekrana, ali i mogućnost prikaza Flash animacija i web sajtova koja funkcioniše besprekorno.

Probali smo da instaliramo brojne dodatne aplikacije sa Android Market repozitorijuma i sa zadovoljstvom konstatovali da svi bez problema funkcionišu i na velikom 7-inčnom displeju.

Oni koji se veličinom ne mogu prilagoditi visokoj rezoluciji ostaju originalnih dimenzija 800x480 piksela i pozicioniraju se na centar ekrana, ali je to njihova jedina manjkavost. Sa druge strane, za čitanje knjiga je obezbeđena posebna aplikacija sa animiranim „listanjem“ stranica i naprednim podešavanjima, a tu je i Readers Hub koji na dopadljiv način obezbeđuje pristup dnevnim novinama, knjigama i časopisima (doduše uz pretplatu).

Ukratko, svima koji su sumnjali da li je Android platforma u postojećoj verziji dovoljno dobra da „potera“ tablet uređaj, Samsung je izbio iz ruke većinu argumenata.

Zbog toga je, sa izuzetkom nešto više najavljene maloprodajne cene, teško pronaći ozbiljniju manu „tabličastoj galaksiji“.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista