Početna > Izdanja > Broj 031 > Lifestyle - Lago Di Spa

Spa Centar Lago Di Spa

Priča o ajurvedi

U Spa centru Lago di Spa, koji nudi preko 150 različitih vrsta spa tretmana, ajurveda se definitivno izdvaja kao jedan od najatraktivnijih.

Doktor ajurvede, Abhay Bamania, koji izvodi ove čudotvorne tretmane, upravo u Spa centru Lago di Spa, za Profit magazin govori o ovoj grani medicine.

Ajurveda je 5000 godina star sistem prirodnog lečenja, koji ima svoje korene u vedskoj kulturi Indije. Ajurveda nas podseća da je zdravlje izbalansirana i dinamična integracija između naše okoline, tela, uma i duha.

Osnovna filozofija ajurvede je da su um i telo povezani i da se fizičko zdravlje ne može postići bez emocionalnog, mentalnog i duhovnog zdravlja. Ajurveda obuhvata širok spektar tehnika za prevenciju i lečenje bolesti, koje uključuju: jogu, masaže, ishranu, vežbe disanja i relaksacije, biljne lekove i preparate za kožu. Cilj ajurvedske terapije je da povrati ravnotežu, čuva zdravlje i harmoniju u životu.

Ajurvedski tipovi ličnosti

Priznajući da su ljudska bića deo prirode, ajurveda opisuje tri osnovne energije, koje upravljaju našom unutrašnjom i spoljašnjom sredinom, poznate u sanskritu kao Vata (vetar), Pitta (Vatra) i Kapha (Zemlja). Ove osnovne snage su odgovorne za karakteristike našeg uma i tela. Svako od nas ima jedinstvenu kombinaciju ove tri sile, koje oblikuju našu prirodu. Iako svako od nas ima sve tri sile, većina ljudi ima jedan ili dva elementa koji dominiraju.

Ajurveda identifikuje idealno stanje ravnoteže, utvrđuje gde je neravnoteža, a zatim, putem ishrane, biljaka, aromaterapije, masaže, muzike i meditacije ponovo uspostavlja ravnotežu.

Yoga predstavlja sastavni deo ove indijske medicine. Ayurveda i Yoga su sestre vedske nauke, koje su sjedinjene hiljadama godina i međusobno se dopunjavaju prilikom prevencije i lečenja različitih stanja tela i duha.

Ajurveda predstavlja idealnu terapiju i daje neverovatne rezultate pri prevenciji i lečenju širokog spektra oboljenja. Odlična je za uklanjanje toksina, koji se stvaraju tokom metaboličkih procesa. Ubrzava cirkulaciju krvi i limfe, poboljšava imunitet i promoviše zdrave telesne funkcije. Koristeći odabrane biljke i biljna ulja, pravilnu masažu i uravnoteženu ishranu koju vam prepisuje sam doktor prilikom tretmana, uspešno se uklanja celulit i smanjuje telesna težina nakon 8 terapija.

Kombinacijom različitih ajurvedskih tretmana eliminiše se stres iz vašeg života. Fizički efekti su vrlo umirujući, dokazano se smanjuje anksioznost i nivo „hormona stresa“ koji može biti opasan po zdravlje.

Bolovi u mišićima se eliminišu kroz 5-6 ajurvedskih terapija, koje pružaju dugotrajno olakšanje. Ova terapija je uspešna kod hroničnih bolova u leđima i vratu, fibromialgije, lupusa, miofascijalnih bolova, sinuzitisa, migrene, drugih glavobolja, išijasa, artritisa i dr. Pored toga, poboljšava pokretljivost u zglobovima.

Kod obolelih od kancera u l i ll kliničkom stadijumu, ajurveda sprečava dalje širenje bolesti i znatno umanjuje simptome i bol.

Ajurveda je idealna za sportiste. Smanjuje vreme oporavka od treninga, povećava izdržljivost i energiju i ubrzava zarastanje sportskih povreda.

Naučna studija sprovedena u ajurvedskom centru u SAD pokazala je da ajurvedski “pančakarma” program za samo sedam dana smanjuje biološko starenje za pet godina.

Ajurveda je priznata kao zvanična medicina od strane svetske zdravstvene organizacije.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista