homepage_name! > Izdanja > Broj 119 > Ekskluzivno - Addiko 100 najvećih

Najnoviji podaci projekta Addiko 100 najvećih

Iz Srbije se najčešće izvoze plastični proizvodi i hulahop čarape, a najviše se zarađuje na izvozu automobila i žica

Iz Srbije se najviše izvoze plastični proizvodi za transport i pakovanje robe, zatim hulahop čarape, uključujući pletene naglavke bez đonova i one za vene, dok za njima slede sanduci, kutije, gajbe, doboši i slična drvena ambalaža za pakovanje.

Ovo su podaci do kojih je Addiko 100 najvećih došao detaljnom analizom svih pravnih subjekata u našoj zemlji koji se bave nekom vrstom izvoza. Ovaj regionalni privredni projekat ove godine je počeo sa radom i u Srbiji, nakon više od decenije aktivnog učešća u stvaranju boljih uslova za male kompanije i promociji najuspešnijih primera poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima Balkana.

Prema njihovim podacima, u našoj zemlji trenutno najbolje zarađuju izvoznici putničkih automobila, uključujući karavan, kombi i vozila za trke, zatim trgovci izolovanom žicom, kablovima i optičkim kablovima, dok za njima slede oni koji na stranim tržištima nude nove spoljne pneumatske gume.

Sveukupno gledano, u Srbiji 2.014 kompanija svake godine prodajom robe van granica naše zemlje zaradi više od 100.000, a 6.561 preko 50.000 evra. Od toga je čak 4.042 izvozno zavisno, odnosno više od 30 odsto profita ostvaruje izvozom.

Najveća koncentracija izvoznika je u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, gde se ovom delatnošću bavi 1.185 kompanija, a zatim sledi Beogradski region sa 1.167 i Vojvodina sa 1.134 kompanije. Oni robu najčešće šalju u Evropu, Aziju i Severnu Ameriku, odnosno u Nemačku, Bosnu i Hercegovinu i Italiju.

Projekat Addiko 100 najvećih kroz aktivne kampanje, istraživanja, skupove i panel diskusije teži da obezbedi podršku privrednim subjektima na lokalnim tržištima regiona. Cilj ovog projekta je i da promoviše stabilne kompanije, kao najbolje primere poslovanja i putokaz za one koji prave prve korake u svom biznisu. Njihov rad predstavlja se kroz publikaciju 100 najvećih koja sadrži potpuno objektivne rang liste 1.000 najboljih kompanija razvrstanih po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu, investicijama i brojnim drugim parametrima poslovanja.

Addiko 100 najvećih ove godine se pod sloganom Množimo prilike, delimo uspehe po prvi put realizuje u Srbiji, u strateškom partnerstvu sa Addiko bankom.

berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!