homepage_name! > Izdanja > Broj 117 > Giganti - Ducati

Ducati

Ducati je italijanska kompanija sa sedištem u četvrti Borgo Panigale u Bolonji u Italiji. Grupa je u vlasništvu Nemačkog proizvođača automobila Audi preko Italijanske pridružene kompanije Lamborghini, koja je zapravo u vlasništvu Volkswagen grupe.

Grupa trenutno obuhvata četiri kompanije:

Ducati Motor Holding S.p.A., ranije poznat kao Ducati Meccanica.

Ducati Corse, koji vodi trkački program Ducati i koji je u potpunosti u vlasništvu Ducati Motor Holding.

Ducati Energia, nekada poznat kao Ducati Elettronica, dizajner i proizvođač električnih i elektronskih komponenti i sistema.

Ducati Sistemi, pridružena kompanija kompanije Ducati Energia, koja pruža elektronske i informacione tehnologije za putne, železničke i automatske aplikacije za automatizaciju.

Tokom 1930-ih i 1940-ih kompanija Ducati proizvodi radio, kamere i električne proizvode kao što su brijači a proizvodila je i morski dvogled BIMAR za Kriegsmarine tokom Drugog svetskog rata, od kojih su neki prodati na civilnom tržištu posle rata. Ducati Sogno je prenosiva videokamera poput Leika koji je sada kolekcionarska stavka. Ducati i Bianchi su razvili i pokrenuli novu liniju trkačkih bicikala.[BK1]

Ducati Motor Holding često koristi električne komponente i podsisteme kompanije Ducati Energia.

Istorija

Godine 1926. Antonio Kavalijeri Dukati i njegova tri sina, Adriano, Marčelo i Bruno Kavalijeri Dukati osnovali su kompaniju Società Scientifica Radio Brevetti Ducati u Bolonji za proizvodnju vakuumskih cevi, kondenzatora i drugih radio komponenti. Godine 1935. postali su dovoljno uspešni kako bi omogućili izgradnju nove fabrike u četvrti Borgo Panigale u gradu. Proizvodnja je održavana tokom Drugog svetskog rata, uprkos činjenici da je fabrika Ducati ponovljena meta bombardovanja Alijanse.

Kompanija je započela proizvodnju motornih vozila kada je 1950. godine proizvodila Cucciolo, motor za montažu na bicikle, za malu firmu SIATA (Societa Italiana per Applicazioni Tecniche Auto-Aviatorie) iz Torina, koja je kasnije prodavala svoj proizvod zasnovan na ovom motoru. U narednim godinama, kompanija je proširila svoju ponudu kada se prešlo na veće motocikle.

Godine 1953. rukovodstvo je podelilo kompaniju na dva odvojena entiteta, Ducati Meccanica SpA i Ducati Elettronica, u znak priznanja za rastuće proizvodne linije motocikala i elektronike. Kompanija Ducati Elettronica je osamdesetih postala Ducati Energia SpA. Dr. Đuzepe Montano preuzeo je dužnost šefa Ducati Meccanica SpA, a fabrika u četvrti Borgo Panigale modernizovana je uz pomoć vlade. Kompanije Ducati Meccanica SpA je do 1954. godine povećala proizvodnju na 120 motocikala dnevno.

Ducati Cucciolo, 1950

Tokom 1960-ih, Ducati je zaradio svoje mesto u istoriji vožnje motorima tako što je proizvodio Mach 1, najbrži motocikl s motorom zapremine 250 kubika. Godine 1985. Cagiva je kupila Ducati i planira da povrati Ducati motocikle pod nazivom Cagiva. Do trenutka kada je kupovina završena, Cagiva je zadržala naziv Ducati na svojim motociklima. Jedanaest godina kasnije, 1996. godine, Cagiva je prihvatila ponudu od Texas Pacific Group i prodala 51% udela u kompaniji za 325 miliona dolara. Godine 1998, Texas Pacific Group je kupio većinu preostalih 49% udela da bi postao jedini vlasnik kompanije Ducati. Godine 1999, TPG je izdao inicijalnu javnu ponudu akcija kompanije Ducati i preimenovao je u Ducati Motor Holding SpA. TPG je prodao više od 65% svojih akcija u kompaniji Ducati, pri čemu je ostao većinski vlasnik. Decembra 2005. godine, Ducati se vratio u vlasništvo italijanskih kompanija, prodajom vlasničkog udela TPG-a (jedna deonica manje) fondu Investindustrial Holdings, investicionom fondu Karla i Andree Bonomi.

U aprilu 2012. godine, Audi, članica Volkswagen Group, objavio je svoju nameru da kupi Ducati za 860 miliona evra (1,2 milijarde dolara). Predsednik kompanije Volkswagen Group Ferdinand Pih, entuzijasta za motocikle, dugo je želeo Ducati i izrazio žaljenje što je propustio priliku da kupi kompaniju od italijanske vlade 1984. godine. Analitičari sumnjaju da će mali proizvođač motornih vozila imati značajan uticaj na kompaniju kao što je Volkswagen, komentarišući da je kupovina osetila trofej, i da je „vođena strašću Volkswagen grupe za tablicama sa imenima, a ne industrijskom ili finansijskom logikom“. Italijanski brend Lamborghini je ojačao u vlasništvu kompanije VW. Automobilska kompanija Lamborghini S.p.A. preuzela je 100% akcija kompanije Ducati Motor Holding S.p.A. 19. jula 2012. godine za 747 miliona evra (909 miliona dolara).

Vlasništvo

Od 1926. godine Ducati je u vlasništvu više grupa i kompanija.

1926-1950 - porodica Ducati

1950-1967 - Rukovodstvo Vlade Istituto per la Rikostrucione Industriale (IRI)

1967-1978 - Rukovodstvo vlade EFIM (kontrola nad svakodnevnim radom u fabrici)

1967-1973 - rukovodio Đuzepe Montano

1973-1978 - rukovodio Kristiano de Eker [10]

1978-1985 - VM Grupa

1985-1996 - Grupa Cagiva

1996-2005. - Texas Pacific Group (sa sedištem u SAD-u)- u vlasništvu i na berzi

Na čelu sa predsednikom Federikom Minolijem, 1996-2001; i period 2003-2007.

2005-2008 - Investindustrial Holdings S.p.A

2008-2012 - Performance Motorcicles S.p.A

Investiciono vozilo koje su osnovali Investindustrial Holdings, BS Investimenti i Hospitals of Ontario Pension Plan (bolnice plana penzijskog osiguranja Ontario)

19 jul 2012 - danas - Automobili Lamborghini S.p.A.

AUDI AG je kupio 100% glasačkih prava Ducati Motor Holding S.p.A. preko Audijeve podružnice Automobili Lamborghini S.p.A.

Od šezdesetih do devedesetih godina španska kompanija MotoTrans licencirala je motore Ducati i proizvodila motocikle koji su, iako su imali suptilne razlike, očigledno bili izrađeni na osnovi Ducati motora. Najpoznatija mašina kompanije MotoTrans bila je „24 Horas“ s motorom od 250 kubika.


[BK1]Ova rečenica se nikako ne uklapa u okolni tekst, kao da je višak. Preporuka je da se obriše.

berza_title!

fondovi_title!

kursna_title!