Početna > Izdanja > Broj 141 > Giganti - Sephora

Sephora

Sephora je francuski multinacionalni lanac prodavnica proizvoda za ličnu negu i lepotu. Sa gotovo 3.000 brendova pored sopstvene robne marke Sephora nudi proizvode za lepotu uključujući kozmetiku, proizvode za negu kože, kose i tela, losione, mirise, lakove za nokte, kao i dodatni pribor. Kompanija je osnovana u Limožu 1970. godine, a danas se sedište kompanije nalazi u Parizu. Sephora je u vlasništvu luksuznog konglomerata LVMH počev od 1997. godine. Ime Sephora potiče od grčke verzije imena Zipora, supruge Mojsija.

Istorijat

Sephora je prvi put otvorena u Parizu u avgustu 1970. godine. Kupio ju je Dominik Mandono 1993. godine, da bi je potom spojio sa svojim lancem parfema pod zajedničkim imenom brenda Sephora. Mandono je zaslužan za osmišljavanje i uvođenje Sephorinog modela prodaje „asistirano samo-usluživanje“, koji se razlikovao od standardnog modela prodaje kozmetike time što je ohrabrivao kupce da probaju proizvode u prodavnicama pre nego što ih kupe.

Mandono je nastavio da širi brend tokom 1990-ih, uz otvaranje reprezentativne prodavnice na Jelisejskim poljima u Parizu 1997. godine. U julu 1997. godine Mandono i njegovi partneri prodali su Sephoru konglomeratu LVMH koji je proširio lanac na globalnom nivou i razvio ponudu tako da uključuje i proizvode za negu i lepotu. Na bliskoistočna tržišta Sephora se proširila 2007. godine i trenutno ima preko 44 prodavnice na tlu UAE i Saudijske Arabije, uključujući i e-trgovinu, a uspela je da razvije partnerstva i s ekskluzivnim brendovima u regionu.

Od 1. januara 2014. godine Kalvin Makdonald je zamenio Davida Sulitanua kao predsednik i izvršni direktor kompanije Sephora Americas. Sulitanu je istovremeno postao izvršni direktor druge kompanije koja takođe pripada LVMH portfoliju Kendo Brands.

Svoju prvu prodavnicu u Americi Sephora je otvorila u Njujorku 1998. godine, prvu kanadsku prodavnicu u Torontu 2004. godine, dok je prva prodavnica u Australiji otvorena 2014. godine. Severnoameričko sedište firme nalazi se u Njujorku, sa poslovnicama u San Francisku i Montrealu. Sephora trenutno posluje sa preko 430 prodavnica u Severnoj Americi.

Jubilarna 400. prodavnica na severnoameričkom tlu je otvorena 26. avgusta 2016. u Čikagu, u elitnom delu Avenije Mičigen koji se naziva „Magnificent Mile“. To je nova reprezentativna lokacija u ovom gradu.

Najveće prodajno mesto u Severnoj Americi Sephora je otvorila 31. marta 2017. godine u blizini Trga Herald na Menhetnu u Njujorku. Ta prodavnica se prostire na preko 1.000 kvadratnih metara i nudi preko 13.000 proizvoda. Jedna je od šest TIP (Teach, Inspire, Play) Workshop lokacija, tako nazvanih jer nude tehnološki interaktivne usluge i alate. Ostale prodavnice sa ovom tehnologijom se nalaze u San Francisku, Bostonu, Čikagu, Dolini Santa Klara i Torontu.

Sephora je 19. novembra 2018. potpisala dugoročni ugovor o zakupu prostora u novom tržnom centru Town Square Metepec u Meksiku koji se prostire na gotovo 158.000 kvadratnih metara.

Poslovanje

Sephora je pokrenula prodaju preko interneta u SAD 1999. godine, a u Kanadi 2003. godine. Kanadska centrala je otvorena u februaru 2007. godine pod vođstvom Mari-Kristin Maršiv, koja je prethodno radila za Sephoru u SAD i Francuskoj. Ona se kasnije vratila u Francusku u julu 2010. godine kako bi postala generalni direktor Sephore Francuska. U Kanadi ju je zamenio Klaus Rijum-Larsen. Sephora trenutno posluje u preko 2.300 prodavnica u 33 zemlje širom sveta, s prihodima procenjenim na preko 4 milijarde američkih dolara počev od 2013. godine. Od septembra 2013. godine Sephoru na Jelisejskim poljima u Parizu svake godine poseti preko šest miliona ljudi.

Brendovi

Sephora nudi mnogobrojne proizvode za lepotu uključujući više od 300 brendova, kao na primer NARS, Make Up For Ever, Too Faced, Anastasia Beverly Hills, Coto Beauty, Urban Decay, Benefit, Amazing Cosmetics, First Aid Beauty, Lancôme, Sunday Riley Skincare, philosophy, Jo Malone London, Atelier Cologne, YSL Beauty by Yves Saint Laurent, Tatcha, Huda Beauty, Kat Von D i Bobbi Brown. Istovremeno Sephora nudi i svoj brend šminke, proizvode za negu kože, alate i dodatnu opremu za kozmetiku. Na pakovanju proizvoda iz te linije nalazi se logo kompanije u obliku izduženog plamena odštampan u standardnoj crnoj boji.

Kompanija je prvi put plasirala kolekciju mirisa u saradnji s Meri Kejt i Ešli Olsen 2010. godine pod nazivom Elizabeth and James, kao i liniju proizvoda za šminku s Markom Džejkobsom.

Sephora UAE i Saudijska Arabija (KSA)

Sephora UAE i Saudijska Arabija su regionalni sektori Sephore. Bliskoistočna centrala je prvi put otvorena u februaru 2006. godine pod vođstvom Pjera Fejerda. Od 2007. godine u regionu Bliskog istoka je otvoreno preko 30 pojedinačnih prodavnica (u UAE, Saudijskoj Arabiji, Bahreinu, Kataru, Kuvajtu). Sephora UAE i KSA nudi proizvode za šminkanje inegu kože poznatih brendova kao što su Christian Dior, Laura Mercier i Kat Von D u savremenom prodajnom okruženju visoke tehnologije. Sephora je svoju prvu bliskoistočnu prodavnicu otvorila u Bahreinu 7. januara 2007. godine, a potom i drugu u Festival Sitiju u UAE dva meseca kasnije, a od tada je otvoreno još 30 prodavnica u regionu. Prodavnica u tržnom centru Dubai Mall otvorena je u decembru 2008. godine i trenutno je druga po značaju posle reprezentativne prodavnice u Parizu. Pokojni generalni direktor Sephore, Žak Levi, izrazio je želju 2007. godine da otvori stotinu prodavnica širom regiona do 2010. godine. Godinu dana kasnije došlo je do svetske finansijske krize koja je omela njegove ambicije. Levi je napustio poziciju 2011. godine, a umro godinu dana kasnije. Uprkos ovoj krizi Sephora je uspela da otvori preko 30 dodatnih prodavnica i regionalno uvela prodajuputem interneta u novembru 2016. godine. U decembru 2017. godine otvoren je Gifts Beauty Park u Dubaiju koji je prvo praznično kozmetičko igralište na svetu. Privremena prodavnica na tom mestu nudila je aktivnosti i igre u vezi sa šminkanjem i kozmetikom, pa su kupci imali prilike da zajedno s profesionalnim Sephorinim šminkerima isprobaju proizvode. Gijom Mot je proglašen novim predsednikom Sephore Evropa i Bliski istok u martu 2018. godine.

Sephora Severna Amerika

Sephora u SAD je otvorena 1999. godine, a Sephora Kanada 2003. godine.

Proizvodi

Sephorine prodavnice na Bliskom istoku nude međunarodno poznate proizvode brendova kao što su Clinique, Estée Lauder i L’Orealpored lokalnih brendova kao što su Shiffa Dubai Skin Care iliHuda Beauty. Prema magazinu Forbs, brend kompanije Huda Beauty koju je osnovala blogerka i poslovna žena iz Dubaija Huda Katan bio je najprodavaniji brend kozmetike širom Sephore Bliski istok u 2018. godini.

Aplikacije

Svoju aplikaciju za tablete i pametne telefone Sephora je pokrenula 2016. godine, a napravio ju je Denis Hornstra koji radi kao dizajner softvera i aplikacija za Apple. Može se smatrati platformom za proširenu realnost. Jedan od digitalnih programa koji su ponuđeni je Pocket Contour koji uči korisnike kako da osenče lice konturisanjem korak po korak u zavisnosti od oblika lica. Kada otpremi svoju fotografiju, korisnik može virtuelno da eksperimentiše s različitim kombinacijama proizvoda i nijansi.

Preuzimanja

Sephora.com je 2000. godine kupila imovinu veb sajta Eve.com za veliku šestocifrenu sumu.

Kontroverze

Američka pevačica SZA je u aprilu 2019. godine optužila prodavnicu za rasnu diskriminaciju. Sephora je 23. maja 2019. godine objavila da će zatvoriti sve svoje prodavnice u sredu, 5. juna 2019. godine, kako bi za svoje zaposlene održala obuku o različitosti. Međutim, obuka zaposlenih je bila deo njihove kampanje „Svi pripadamo nečemu lepom“ i nije bila posledica optužbi pevačice. Planiranje i obuka za ovu kampanju su počeli krajem 2018. godine.

Jedan od bivših zaposlenih je u februaru 2020. godine pokrenuo veb sajt workingatsephora.com putem kojeg je javno optužio kompaniju za mobing, pogrešno odgovaranje na pritužbe zaposlenih, kao i zakidanje od zarada.

Tužbe

Četiri kupca su podnela zajedničku tužbu protiv Sephore 18. novembra 2014. godine. U tužbi se navodi da je Sephora vršila rasnu diskriminaciju tako što je protivno pravilima deaktivirala naloge za nagrade kupaca za kupce iz Azije, navodno zato što je sumnjala da ovi kupci naručuju proizvode u prekomernim količinama radi preprodaje. Sephora je identifikovala naloge za deaktivaciju tako što je tražila domene za e-poštu: @qq.com (uvlasništvu kineske kompanije Tencent), @126.com, ili @163.com (oba u vlasništvu kineske kompanije NetEase).

Zaštita životne sredine

Sephorine inicijative za održivi razvoj priznate su u decembru 2015. godine. Kompanija je dobila oznaku Održiv Brend, kao i nagradu za ekodizajn R Award 2015. godine od francuskog udruženjaGénération Responsible. Internet portal Global Cosmetic News objavio je vest da Sephorine nove izložbene vitrine imaju metalne ramove koji su za 30 % lakši nego ranije, čime će se smanjiti emisije CO2 za 220 metričkih tona.

Sephora je takođe objavila 2020. godine da više neće prodavati veštačke trepavice od krzna nerca, za koje se pokazalo da dolazi sa farmi gde se životinje zlostavljaju. Kompanija je izjavila da su ih na ovu odluku podstakli zabrinuti kupci i kampanja društva za zaštitu životinja PETA, te da će nastaviti da prodaje samo sintetičke trepavice.

Nagrade i počasti

Modni magazin Women's Wear Daily proglasio je Sephoru za specijalizovanog prodavca godine u 2010. godini.

Američki biznis magazin FastCompany je u martu 2018. godine stavio Sephoru na 36. mesto (od 50) na svojoj listi „Najinovativnijih kompanija na svetu“, zahvaljujući Sephorinom širenju ponude i inkluzivnih linija proizvoda kao što je Fenty Beauty.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista