Početna > Izdanja > Broj 138 > Lifestyle - LG 138

Razmišljanje na ThinQ način

Kompanija LG je otišla korak dalje u pametnim tehnologijama

Ljubitelji naučne fantastike se uglavnom dele u dva tabora – one koji više vole Star Wars i one koji preferiraju Star Trek. Raznolike verzije ovih svemirskih avantura postoje decenijama, broje milione poklonika svih generacija i predstavljene su u različitim formatima – filmovima, serijama, igricama, knjigama i stripovima. Osnovna razlika između dve franšize je u elementu fantazije. Dok se radnja Star Wars-a dešava nekada davno, u nekoj dalekoj galaksiji, Star Trek je vizija naše, utopističke, budućnosti. Nema gladi ni ratova, sve rase i nacije žive u miru i blagostanju, a čovečanstvo se zaputilo u svemir u potrazi za novim civilizacijama. Svaka inkarnacija Star Trek-a prati dogodovštine jedne od svemirskih posada koje plove zvezdama. Star Trek je popularan i među kulturolozima i futurolozima zato što, osim sjajnih avantura i moralnih dilema, neverovatno precizno prikazuje tehnologiju budućnosti. Stvari koje danas uzimamo zdravo za gotovo poput tableta, mobilnih telefona, kacige za virtualnu realnost, glasovnog raspoznavanja, ravnih ekrana koji reaguju na dodir, multitaskinga i aplikacija, verno su prikazane u različitim epizodama Star Trek-a.

Kompanija LG je od 2011. godine razvijala jednu futurističku aplikaciju pod nazivom ThinQ, koja svojim korisnicima omogućava da se u sopstvenom domu osećaju kao u svemirskom brodu, jer u svakom trenutku imaju kontrolu nad svim pametnim uređajima u domaćinstvu. Kontrola nadosvetljenjem, roletnama ili bravama možda ne zvuči impresivno, ali sa ThinQ aplikacijom možete mnogo više od toga. Ako posedujete pametne kućne aparate moguće je da sve poslove u domaćinstvu organizujete onako kako vama najviše odgovara, bez mukotrpnog rada i gubljenja vremena.

Ako želite da operete odeću, dovoljno je da zadate nekoliko komandi i sve se odvija automatski. Dodatno možete da odredite dužinu i cikluse pranja, kao i različite režime rada za posebne vrste tkanina. Ako vam ne odgovara temperatura ili svežina vazduha u domu, podesite vaš LG klima uređaj ili prečišćivač vazduha tako da uživate u idealnoj atmosferi. Ukoliko vam je ekran na telefonu nedovoljno pregledan, podešavanja možete obaviti i putem vašeg pametnog televizora, koji usput možete da „zamolite“ da vam snimiomiljenu seriju. Pošto je slika bez zvuka nepotpuna, iskoristite LG ThinQ da podesite zvučnike onako kako vam najviše odgovara da biste maksimalno uživali. Za one koje žive u kućama sa pametnom grejnom pumpom, moguće je podešavanje temperature vode u domaćinstvu.

Vlasnici pametnih usisivača biće u prilici da očiste dom u samo nekoliko klikova, a sve funkcije mogu se podesiti i glasovno, tako da samo jedna reč bude dovoljna da zadate nekoliko komandi istovremeno! Verovatno ćeteogladneti nakon svih ovih podešavanja. Nema problema, aplikacija LG ThinQ može da analizira unutrašnjost vašeg pametnog frižidera i predloži nekoliko ukusnih jela na osnovu namirnica koje imate. Pošto i rerna može da radi na dugme ili glasovnu komandu, priprema obroka će vam postati prava avantura, a prljave sudove prepustite mašini za pranje i naredite aplikaciji kako želite da ih operete.

Ono što posebno izdvaja LG ThinQ je sposobnost pamćenja šablona koji korisnici imaju, tako da vam unapred predloži određene radnje. Pošto je povezana sa svim pametnim uređajima, aplikacija može da detektuje da li svi povezani aparati funkcionišu optimalno i momentalno alarmira vlasnika ako neki od uređaja počinje da se kvari. Za naprednije korisnike, kompanija LG je predstavila i pametna ogledala koja mogu služiti kao kontrolne table u različitim delovima domaćinstva, tako da futuristički ugođaj bude potpun. Zahvaljujući kompaniji LG ne moramo da čekamo 24. vek da bismo uživali u tehnološkim inovacijama. Budućnost je već tu, u našim domovima, a zvezde mogu da čekaju.

Berza

investicioni fondovi

kursna lista